Contribuabilii pentru care a fost începută procedura insolvenţei, precum şi cei care au fost dizolvaţi, nu pot beneficia de eşalonări.

Condiţii de acordare

Proiectul de lege privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată prevede posibilitatea ca unităţile fiscale să poată acorda înlesniri sub forma eşalonării la plată pentru obligaţiile restante administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), pe o perioadă de cel mult 5 ani. De asemenea, eşalonarea la plată se va acorda în cazul obligaţiilor fiscale restante la data eliberării certificatului de atestare fiscală. Pentru acordarea eşalonării la plată a obligaţiilor fiscale, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: depunerea tuturor declaraţiilor fiscale; să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilităţi băneşti. De asemenea, eşalonarea se va acorda şi pentru: obligaţiile fiscale restante pentru care a fost începută procedura de valorificare a bunului sechestrat prin publicarea anunţului de vânzare; obligaţiile fiscale restante pentru care a fost comunicat acordul unităţii fiscale competente pentru valorificarea, de către debitor, a bunului sechestrat; obligaţiile fiscale restante care au făcut obiectul unei eşalonări acordată în temeiul legii, care şi-a pierdut valabilitatea. Eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale se va acorda la cerere, în acest sens contribuabilul va depune o cerere la registratura unităţii fiscale competente, care va fi soluţionată în termen de 60 de zile.

Constituirea de garanţii

Conţinutul cererii, precum şi documentele care trebuie depuse urmează să fie reglemente prin Norme metodologice de aplicare a legii privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată. Unitatea fiscală va emite din oficiu certificatul de atestare fiscală, care va fi comunicat contribuabilului în 5 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii sau în 10 zile, dacă contribuabilii au sedii secundare. Certificatul de atestare fiscală va conţine obligaţiile fiscale restante reprezentând obligaţii fiscale exigibile neachitate la data eliberării acestuia. Potrivit Proiectului, în termen de 30 de zile de la data comunicării Deciziei de eşalonare, contribuabilii vor constitui garanţii care să acopere sumele eşalonate la plată, precum şi dobânzile datorate pe perioada eşalonării la plată. În cazul pierderii valabilităţii eşalonării, garanţiile se vor executa de către unitatea fiscală, iar în cazul contribuabilului persoană fizică - se va executa şi garanţia oferită sub forma bunului imobil care reprezintă spaţiul minim de locuit de acesta şi familia sa. Iniţiativa legislativă prevede şi plata unor dobânzi, nivelul fiind de 0,04% pentru fiecare zi de întârziere. În acelaşi timp, pentru rata de eşalonare la plată achitată cu întârziere până la urmatorul termen din graficul de eşalonare, se va percepe o penalitate de 10% din rata de eşalonare.