Nemulţumiţi de felul în care este sprijint de către Guvern sectorul agricol, membrii Agrostar şi ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România au pichetat, ieri, prefecturile din mai multe judeţe. Deşi printre fermierii care ar fi trebuit să protesteze erau anunţaţi şi cei din Bihor, aceştia s-au limitat să-i prezinte prefectului Gavrilă Ghilea lista de revendicări, urmând să iasă în stradă abia la sfârşitul lunii septembrie, dacă nu le sunt satisfăcute doleanţele.

 

În câteva judeţe din ţară, sute de fermieri au pichetat sediile prefecturilor, cerând demisia Guvernului. În Bihor, fermierii au depus la prefectură o listă cu "probleme ale sectorului agricol" identificate de Comitetul de Criză "Salvaţi Agricultura". Documentul a fost semnat de preşedintele BNS Bihor, Nicolae Morgovan, şi de liderul Sindicatului Nutrientul Palota, Gheorghe Tocai. "Am stat de vorbă cu reprezentanţii fermierilor şi ei au convenit ca de această dată să nu protesteze în stradă, ci să rezolve pe altă cale diferendul pe care îl au cu guvernanţii. Abia în a doua decadă a lunii septembrie vor ieşi în stradă, inclusiv cu utilaje", ne-a declarat Nicolae Morgovan, liderul BNS Bihor, care susţine că dacă problemele semnalate de producătorii agricoli nu vor fi rezolvate de către guvernanţi, fermierii vor bloca drumurile naţionale. Fermierii cer elaborarea legislaţiei şi obţinerea acordului de la Comisia Europeană pentru acordarea ajutoarelor de stat în sectoarele agricol şi forestier, soluţii pentru plata pe cap de animal şi pentru plata pe suprafaţă, reabilitarea şi adaptarea sistemului de irigaţii astfel încât acesta să poată fi folosit, sprijinirea investiţiilor în depozitele de produse agricole, aprobarea unor acte normative pentru acordarea de calamităţi în agricultură, introducerea în cultură a plantelor modificate genetic. Agricultorii mai solicită măsuri concrete pentru sprijinirea sectoarelor legume-fructe, piscicol, apicol, bio, de creştere a păsărilor, a producătorilor români de tractoare şi maşini agricole, o politică de impozitare care să conducă la diminuarea pieţei negre şi să stimuleze introducerea producţiei agricole autohtone pe piaţa organizată, susţinerea oraganizaţiilor de agricultori de a participa la grupurile de lucru de la Bruxelles pentru ca interesele agricultorilor să fie mai bine apărate şi reprezentate, măsuri pentru diminuarea costurilor proiectelor, astfel încât agricultorii să primească cota de 50 la sută şi nu de 30 la sută aşa cum se întâmplă în prezent, promovarea energiei verzi din surse alternative, măsuri privind întărirea rolului dialogului social şi respectarea obligaţiilor asumate de statul român faţă de producători.

Pe 9 septembrie agricultorii intenţionează să organizeze un protest de amploare la Bucureşti, iar după acest miting, în cazul în care nu li se vor rezolva solicitările, oamenii sunt decişi să rămână în Capitală şi în zilele următoare. Ca ultimă formă de protest, agricultorii susţin că intenţionează ca, în lipsa măsurilor cerute, să blocheze drumurile naţionale şi judeţene în 23 septembrie.