Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului va demara luni, 17 martie, oferind sprijin nerambursabil de 1.000 de lei pentru fiecare beneficiar.

Buget şi beneficiari

Programul constă în organizarea Târgurilor Regionale pentru Artizanat şi Meştesuguri 2014, pe o perioadă de 5 zile. Perioada de desfăşurare a evenimentelor, precum şi locaţia, vor fi afişate pe site-ul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism cu cel puţin 20 de zile înainte. Bugetul Programului pentru anul 2014 este de un milion de lei lei, repartizat în mod egal fiecărui Oficiu Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC), pentru organizarea Târgurilor Regionale pentru Artizanat şi Meşteşuguri 2014 şi pentru acoperirea cheluielilor aferente participanţilor la Târg. Din ajutorul financiar se asigură participarea gratuită la târg pentru beneficiarii selectaţi în urma înscrierii online în program. Pot beneficia de prevederile Programului operatorii economici întreprinderi mici şi mijlocii, respectiv societăţile comerciale, societăţile cooperative, inclusiv societăţile cooperative mestesugăreşti mixte, persoanele fizice autorizate care desfăşoară activităţi economice în mod independent, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, precum şi asociaţiile profesionale sau fundaţiile, după caz, care: sunt organizate în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, sau în baza Legii nr.31/1990 privind societăţile comerciale, şi îndeplinesc condiţiile de încadrare în categoria IMM; sunt PFA, ÎI şi ÎF care desfăşoară activităţi în domeniul meşteşugurilor tradiţionale, artei populare şi artizanatului; sunt constituite ca asociaţii profesionale sau fundaţii, având ca scop promovarea meşteşugurilor şi a meseriilor, a produselor şi serviciilor cu specific tradiţional.

Criteriile de eligibilitate

Persoanele fizice şi operatorii economici trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii: au capital social integral privat; realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate; au sub 250 de salariaţi; au ca obiect de activitate producerea şi comercializarea produselor cu specificul execuţiei manuale şi artizanale, prestarea serviciilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual sau au ca scop promovarea meştesugurilor, a meseriilor, a produselor şi a serviciilor cu specific tradiţional; au sediul, sunt înregistraţi şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României; au completat formularul de înscriere online. Înscrierea şi solicitarea acordului de principiu pentru participarea la Târgurile Regionale se face completând on line formularul de înscriere în program accesând linkul http://programenationale2014.aippimm.ro. Aplicaţia software va fi disponibilă pe pagina web a instituţiei, începând cu ora 10.00, timp de 10 zile de la demararea implementării programului (17 martie), până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de prelungire până la epuizarea celor 200 de locuri. Admiterea în program se va face în ordinea înscrierii online. Aplicaţia software va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării cu numărul de înregistrare obţinut şi cu datele corespunzătoare completate de către acesta. După expirarea termenului de înscriere, Direcţia pentru Implementarea Programelor pentru IMM (DIPIMM) va face publică pe site-ul instituţiei, la adresa www.aippimm.ro, lista cu solicitanţii înscrişi în program.