Față de schița de buget plecată de la Ministerul Finanțelor, sunt unele modificări în forma finală, una dintre ele fiind bugetul alocat pentru programul Start-Up Nation, ediția 2018, de 700 milioane lei, credite de angajament.

Pe lista programelor de fonduri nerambursabile de la stat, pentru afacerile mici și mijlocii, în anul 2018 se află Start-Up Nation România, care va avea un buget de 963,7 milioane lei, credite bugetare, destinate plăților rămase în anul 2018 pentru firmele care s-au calificat la finanțare în ediția 2017 a programului. În plus, Guvernul a prevăzut până la urmă, iar Parlamentul a menținut, suma de 700 de milioane de lei, credite de angajament pentru a putea fi organizată o nouă sesiune de înscriere Start-Up Nation 2018. Așa cum arată acum bugetul pe anul 2018, statul va putea finanța maximum 3.500 de firme mici și mijlocii în ediția 2018 a programului, dar va fi nevoie, însă, ca Guvernul să efectueze o rectificare bugetară, care nu va putea fi făcută mai devreme de luna iulie 2018, pentru a pune efectiv banii la dispozție, sub formă de credite bugetare. Programul Start-Up Nation va primi, până la urmă, prin rectificare bugetară, 2 miliarde de lei, credite de angajament, pentru a finanța maximum 10.000 de firme în ediția 2018.

De asemenea, în Programul pentru Stimularea exporturilor sunt prevăzuți 25 milioane de lei în anul 2018, spre deosebitre de 2017 când fuseseră alocați 25 de milioane de lei credite bugetare și 85 de milioane de lei credite de angajament. În acest program se acordă consultanta pentru operatorii economici cu activitate de export în scopul elaborarii si implementării strategiilor de export şi prezentării celor mai bune practici în domeniul promovării ofertei de export în vederea identificării de oportunăţi de export. În ceea ce priveşte Programul Internaționalizare - program de sustinere a internaţionalizării operatorilor economici români, pentru perioada 2017-2020, acesta ar urma să aibă un buget de 10 milioane lei în anul 2018, dublu față de anul trecut, dar la jumătate față de bugetul pe care l-a promis Guvernul când a demarat programul, în 2017. În acest program, firmele mici și mijlocii din România au obținut ajutoare nerambursabile de la stat de până la 50.000 de lei, pentru realizarea de site-uri și aplicaţii de promovare și participarea la târguri internaționale. Programul Femeia Manager - Programul naţional multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii va avea un buget de 1 milion lei în anul 2018, la fel ca în 2017, numai că ar urma să revină la acordarea de granturi. Programul Femeia Manager sau Femeia Antreprenor, cum este cunoscut, a oferit, începând cu anul 2013, fonduri nerambursabile de câte maximum 50.000 de lei unui număr de circa 10 IMM-uri deținute de femei. Programul Comerț - Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a serviciilor de piaţă va avea un buget de aproape 50 milioane lei în anul 2018, la fel ca în anul precedent. În acest program, în anul 2017, firmele mici și mijlocii eligibile au putut primi un ajutor financiar nerambursabil de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (fără TVA), dar nu mai mult de 250.000 lei pentru fiecare beneficiar.