Ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 32/30 iunie 2015 privind înfiinţarea Gărzilor forestiere şi a Hotărârii Guvernului  nr. 743/9 septembrie privind organizarea şi funcţionarea Gărzilor forestiere, începând cu data de 22 septembrie a.c., fostul Comisariat de Regim Silvic şi Cinegetic Oradea s-a reorganizat devenind Garda Forestieră Oradea.

Potrivit prevederilor legale, Gărzile forestiere au rolul de a combate si preveni fenomenul tăierilor ilegale de masă lemnoasă, preluând atribuţiile, posturile şi personalul de la Comisariatele de Regim Silvic şi Cinegetic care sunt desfiinţate. Gărzile au ca atribuţii monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional, precum şi aplicarea regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional. De asemenea, Gărzile asigură monitorizarea şi controlul trasabilităţii materialelor lemnoase. Gărzile forestiere acoperă toate cele 41 de județe, plus Municipiul București, și sunt organizate în nouă sedii deschise în: Oradea, Brașov, București, Cluj-Napoca, Focșani, Ploiești, Rm. Vâlcea, Suceava și Timișoara. Iniţiatorii legii estimează că, pe lângă reducerea volumului de lemn tăiat ilegal, înfiinţarea Gărzilor forestiere va determina realizarea unor venituri la bugetul de stat, provenite din contravenţii şi confiscări de materiale lemnos, în valoare de circa 39.000 mii lei în anul 2015.

De la data apariţiei OG nr. 32/2015, la nivel local, activitatea Gărzii Forestiere Oradea s-a concretizat într-o serie de acţiuni. Astfel, numărul de controale regim silvic, (inspecţii de fond), controlul circulaţiei materialelor lemnoase, controlul instalațiilor și depozitelor de material lemnos s-a ridicat la 85. De asemenea, au fost efectuate 648 de verificări în vederea eliberării avizelor şi aprobărilor (acte de punere în valoare, acorduri de distribuire a formularelor cu regim special, autorizații pentru confecționarea dispozitivelor cu regim special etc). În urma acestor acțiuni au fost constatate: un volum tăiat ilegal de 85 mc, cu o valoare de 37.762 lei; au fost aplicate 36 de contravenții în valoare de 121.600 lei; 3 infracțiuni înaintate organelor competente (Parchetului); au fost confiscate 176 mc material lemnos. Totodată, au fost verificate 13 sesizări venite de la persoane fizice şi juridice. Reamintim că agenții constatatori pot avea acces deplin, în condițiile legii, în terenurile care fac parte din fondul forestier, indiferent de natura proprietății, în sediile persoanelor juridice sau în incintele în care se desfășoară o activitate din domeniul silviculturii sau cinegetic, pot controla modul de producere, depozitare, circulație a materialelor lemnoase, în toate locurile și spațiile în care se desfășoară activitatea operatorilor economici, dar şi de a legitima, în vederea stabilirii identității, persoanele care încalcă dispozițiile legale din domeniul silviculturii sau cinegetic.

Din datele puse la dispoziţie de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti - Serviciu Inventarul Forestier Naţional rezultă că volumul de lemn recoltat în perioada 2008-2014 din păduri este estimat la o medie de 26,69 milioane mc pe an, iar din datele Institutului Naţional de Statistică (INS) reiese faptul că volumul autorizat şi recoltat în perioada 2008-2014 este de aproximativ 17,9 mil. mc pe an. În consecinţă, diferenţa de masă lemnoasă între cele două raportări se presupune a fi recoltată ilegal, potrivit Guvernului României, pierderea produsă anual bugetului naţional fiind estimată la aproximativ 250 milioane euro.