În acest an, fermierii pot renunţa la angajamentele de agromediu
În acest an, beneficiarii Măsurii 214 - Plăţi de agro-mediu pot accesa clauza de revizuire pentru angajamentele de agromediu, cerând anularea acestora.
Invocarea clauzei de revizuire
Cerinţele legale în materie de gestionare - SMR - privind mediul şi identificarea şi înregistrarea animalelor, în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultorii din România, împreună cu Bunele condiţii agricole şi de mediu, constituie norme de ecocondiţionalitate în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin şi se aplică pentru activitatea agricolă a agricultorului şi pe suprafaţa agricolă a exploataţiei. Clauza de revizuire pentru angajamentele de agro-mediu şi închiderea angajamentelor LFA la iniţiativa fermierului (ZMD, ZDS, ZSD) asigură ajustarea acestora în cazul amendării/revizuirii standardelor obligatorii relevante sau a cerinţelor specifice şi, totodată, pentru cerinţele minime pentru fertilizanţi şi produse folosite pentru protecţia plantelor şi a altor cerinţe obligatorii relevante stabilite prin legislaţia naţională. Dacă o asemenea ajustare a legislaţiei naţionale sau comunitare nu este acceptată de către beneficiar, angajamentul este anulat/închis, fără însă a se cere rambursarea plăţilor efectuate până la acea dată. Declaraţia de revizuire se poate completa numai în cursul campaniei în care a survenit modificarea legislativă, până la termenul limită de depunere a cererilor unice de plată pentru campania următoare.
Completarea declaraţiei
Reamintim că începând cu 2012, România a implementat cerinţele legale în materie de gestionare (SMR - Cerinţele Statutare de Management) privind mediul şi identificarea şi înregistrarea animalelor în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultori, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului nr. 187/2155/42/2011. Ca urmare, pentru 2012, fermierii pot solicita completarea declaraţiei de revizuire a angajamentului de agro-mediu în derulare până la data de 11 iunie inclusiv, fără rambursarea plăţilor efectuate. Fermierii care declară că exploatează pajişti permanente trebuie să facă dovada utilizării acestor suprafeţe cu animale. Dacă fermierul nu poate asigura o încărcătură minimă de animale pe ha, va trebui să efecteze o lucrare de cosit pe an pe suprafaţa nepăşunată. Obligativitatea asigurării nivelului minim de păşunat este definită de cerinţa GAEC 7 prevăzută în Ordinul MADR nr. 36/22 februarie 2012: "Întreţinerea pajiştilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de păşunat de 0,3 UVM/ha şi/sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an, evidenţiate în registrul activităţilor desfăşurate pe pajiştile permanente, completat la zi, conform modelului aprobat de APIA". În situaţia în care nu se coseşte suprafaţa nepăşunată, se consideră că pe această suprafaţă nu s-a respectat GAEC 7, fermierul fiind sancţionat în funcţie gradul de nerespectare a acestor cerinţe.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.