Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică, cei care au depăşit 12 luni de şomaj vor primi bani dacă participă la cursurile de recalificare şi prime de mobilitate de până la 3.500 de lei.

Şomer de lungă durată

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a lansat recent în dezbaterea publică un Proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Astfel, legislaţia va introduce noul concept de "şomer de lungă durată", în această categorie intrând persoana care este şomer pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani şi pe o perioadă de şase luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani. Potrivit reglementărilor, persoanele care nu mai beneficiază de şomaj ar urma să primească lunar o alocaţie profesională pe perioada participării la un program de formare profesională. Valoarea acestei alocaţii va fi de 50% din indicatorul social de referinţă, adică 250 lei/lună în acest moment.

Evaluarea competenţelor

De asemenea, pentru a facilita şi urgenta obţinerea unui certificat de competenţe profesionale, statul va oferi servicii de evaluare a competenţelor dobândite pe alte căi decât cea formală. Şomerii de lungă durată ar urma să primească şi ei primele de mobilitate valabile în prezent, adică o primă de încadrare (2 X valoarea indicatorului social de referinţă) - 1.000 de lei şi o primă de instalare (7 X valoarea indicatorului social de referinţă) - 3.500 de lei. de asemenea, în noua formă a legii, condiţia de menţinere a raporturilor de muncă se reduce  de la 3 la 1,5 ani. Reamintim că legislaţia actuală mai prevede că firmele care angajează persoane care mai au trei ani până la pensionarea anticipată sau pentru limită de vârstă primesc pentru fiecare valoarea indicatorului social de referinţă (500 de lei). Potrivit modificărilor aflate în dezbatere, perioada ar urma să crească de la trei la cinci ani.