Executivul a adoptat Hotărârea privind stabilirea sectoarelor, culturilor și speciilor de animale pentru care se acordă sprijin cuplat în perioada 2015-2020.

Proiectul de act normativ stabileşte sectoarele, culturile și speciile de animale pentru care se acordă sprijin cuplat în perioada 2015-2020. Astfel, potrivit documentului postat pe site-ul MADR, în sectorul vegetal se acordă sprijin cuplat pentru următoarele culturi: soia; lucernă; mazăre boabe pentru industrializare; fasole boabe pentru industrializare; cânepă pentru ulei și fibre; orez; sămânță de cartof; hamei; sfeclă de zahăr; tomate pentru industrializare cultivate în câmp; castraveți pentru industrializare cultivați în câmp; legume cultivate în sere: tomate, castraveți, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare; legume cultivate în solarii: tomate, castraveți, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare; prune pentru industrializare; mere pentru industrializare; cireșe și vișine pentru industrializare; caise și zarzăre pentru industrializare  cartof timpuriu pentru industrializare.

De asemenea, acelaşi act normativ stabileşte că se acordă sprijin cuplat în sectorul zootehnic, fermierilor crescători de animale din următoarele specii: bovine; ovine; caprine; viermi de mătase. La specia bovine se acordă sprijin cuplat pentru următoarele categorii: bivoliţe de lapte; taurine din rase de carne şi metişii acestora: vaci și tauri din rase de carne, tineret mascul şi/sau femel din rase de carne, vaci metise cu rase de carne și tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne; vaci de lapte.

Potrivit oficialilor, aplicarea shemei de sprijin cuplat în sectoarele vegetal și zootehnic, va contribui la menținerea: culturilor și a speciilor respective; nivelului actual al producțiilor; locurilor de muncă; funcționării unităților de procesare; diminuarea riscului de abandon al producției și industrializarii acesteia.