În primele zece luni, prin DGFP Bihor, aproape 1.900.000 lei din valorificarea bunurilor confiscate
Valorificarea bunurilor confiscate sau intrate în proprietatea privată a statului se realizează în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a acesteia.
Comisie de evaluare a mărfurilor
Activitatea de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate în proprietatea privată a statului cuprinde: declararea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului de către deţinători - organelor de valorificare; evaluarea de către o comisie de evaluare; valorificarea efectivă, respectiv distrugerea (cazul ţigărilor). Bunurile confiscate sunt valorificate de Ministerul Finanţelor Publice, prin Direcţiile sale teritoriale. Valorificarea se face utilizând una dintre următoarele metode: licitaţie publică, vânzare directă de la locul de depozitare sau de deţinere, în regim de consignaţie, magazine proprii ale organelor de valorificare, burse de mărfuri. De menţionat că, aşa cum este stabilit prin legislaţie, comisia de evaluare este formată din reprezentanţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP), Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor, Direcţia Vamală, precum şi un reprezentant al instituţiei care a confiscat produsele ce urmează să fie supuse valorificării. Concret, până la finele lunii octombrie, valoarea bunurilor confiscate şi valorificate doar prin magazinul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor se ridică la 246.726,35 lei.
Stoc în magazinul Fiscului - circa 400.000 lei
"Totodată, prin Remat, este vorba aici despre valorificarea, prin vânzare, a unor metale, spre exemplu cupru, alamă etc, în zece luni, a fost obţinută suma de 11.415,74 lei, iar prin vânzare directă - 1.632.723 lei. Suma totală obţinută în urma valorificării bunurilor este de 1.890.865 lei, adică aproape 19 miliarde de lei vechi" - ne-a declarat dl. Vasile Farc, purtător de cuvânt în cadrul DGFP Bihor. Vânzarea directă se realizează în cazul bunurilor cu perisabilitate mare, cu termene de valabilitate reduse - carne, lactate etc., bunuri care se vând firmelor în baza unui Proces verbal de confiscare a mărfii, precum şi a facturii emise de către DGFP Bihor, preţurile fiind cele de piaţă. De altfel, sunt cunoscute nenumăratele acţiuni întreprinse de Garda Financiară şi Direcţia Vamală (dar nu numai), verificări ce au avut în atenţie în special achiziţiile intracomunitare de bunuri precum carne, legume-fructe, cereale, alcool ori combustibil. "La ora actuală, magazinul pentru valorificarea bunurilor confiscate are pe stoc mărfuri în valoare de 400.000 lei (peste 4 miliarde lei vechi) constând, în principal, în produse cosmetice, dezumidificatoare, detectoare de metale, scanere, scutere ori motociclete de marcă" - ne-a precizat, în încheiere, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.