În Proiect: Legea pajiştilor permanente
Potrivit Notelor de fundamentare a Proiectului, principalul aspect ce trebuie reglementat este cel privind obligaţia deţinătorilor de pajişti permanente să menţină suprafaţa totală ocupată cu pajişti la 1 ianuarie 2007 şi înregistrate în Registrul agricol ca păşune/fâneaţă la acea dată.
Conservarea şi întreţinerea pajiştilor
Legea nr. 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, care intră în vigoare la data de 24 noiembrie, stabileşte, la nivel naţional, categoriile de pajişti supuse regimului de organizare, administrare şi exploatare. Prin această lege s-a dorit îmbunătăţirea cadrului normativ ce reglementează concesionarea pajiştilor comunale şi urbane, astfel încât suprafeţele declarate ca pajişti la 1 ianuarie 2007 să fie în continuare utilizate pentru creşterea animalelor şi producerea de furaje. Totodată, s-a instituit obligativitatea concesionării acestora organizaţiilor şi asociaţiilor locale ale crescătorilor de animale, legal constituite. Însă, legea cuprinde prevederi neuniforme care au condus la imposibilitatea implementării acestora. Astfel, Ministerul Agriculturii a publicat, săptămâna trecută, un proiect de lege intitulat "Legea pajiştilor permanente", menit să corecteze acele prevederi. Prin Proiectul de lege s-a stabilit că pajiştile permanente se folosesc pentru păşunat, ca fâneţe şi pentru cultivarea plantelor erbacee specifice zonei, în vederea obţinerii de masă verde şi fân. Prin excepţie de la prevederile sus-menţionate, se vor putea amplasa pe pajişti permanente construcţiile zoopastorale, respectiv unele lucrări declarate de utilitate publică.
Contracte de concesiune/închiriere
Amplasarea obiectivelor menţionate se va putea face doar sub condiţia realocării şi/sau a compensării prealabile. De asemenea, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor având categoria de folosinţă păşune/fâneaţă pentru realizarea obiectivelor de investiţii menţionate anterior, se face numai în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare. Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al comunelor, 2 oraşelor, respectiv municipiilor, şi pentru folosirea eficientă a acestora, Proiectul propune ca primarii acestora, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, să încheie contracte de concesiune/închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă de minimum 10 ani. Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul privat al comunelor, oraşelor, respectiv municipiilor şi folosirea eficientă a acestora, primarii acestora, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, pot să încheie contracte de închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă de minimum 10 ani. Totodată, s-a avut în vedere ca utilizatorii pajiştilor să aibă obligaţia de a lua toate măsurile pentru întreţinerea în condiţii optime a pajiştilor, cu păstrarea scopului pentru care au fost contractate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.