La o jumătate de secol după apariţia primului Proiect de înfiinţare a unei bănci naţionale, la 17/29 aprilie 1880, a fost publicată, în “Monitorul Oficial” nr. 90, Legea pentru înfiinţarea unei bănci de scont şi circulaţiune. Lua astfel fiinţă Banca Naţională a României, instituţie de credit, care deţinea privilegiul exclusiv de a emite bancnote.

 „Agenţia Oradea Mare” a Băncii Naţionale a României (BNR) a luat ființă  la data de 10 noiembrie 1920, după 40 de ani de la publicarea, în Monitorul Oficial nr. 90, a Legii pentru înființarea, în anul 1880, a unei bănci de scont și circulațiune, obiectivele Băncii Naţionale a României reuşind astfel să pătrundă, deopotrivă, în Transilvania şi Banat. Împrejurările istorice au făcut ca instituţiile statului român să fie aşezate la loc de cinste în teritoriile ocupate de Imperiul Austro - Ungar abia după realizarea Marii Uniri din 1 decembrie 1918. Banca Naţională a României s-a preocupat încă de la înfiinţare (17/29 aprilie 1880) de extinderea activităţii sale pe întreg teritoriul ţării. Semnificativ este și faptul că Agenția Bihor își desfășoară activitatea în aceeași clădire din 1920. Cu o excepție -  pentru o scurtă perioadă de timp (1940-1945) funcţionarii au fost mutați la Beiuș (între 1944 - 1945), respectiv Brad (între 14 septembrie - 9 octombrie1944), până la eliberarea Oradiei care fusese cedată Ungariei prin Dictatul de la Viena.

Imobilul în care Agenția Bihor a Băncii Naționale a României își desfășoară activitatea a fost construit între anii 1911 - 1913, cu destinaţia de sediu de bancă, după concepţia arhitectului Hubert Ioszef, imobil în care, până în anul 1919  a funcţionat o filială a Băncii Austro-Ungare. Contractul de vânzare-cumpărare a fost perfectat între reprezentanţii statului român şi Comisiunea de lichidare a Băncii Austro-Ungare. Din punct de vedere arhitectural şi funcțional, imobilul reflectă concepţia anilor construcţiei - fiind proiectat cu dublă funcţionalitate - sediu de bancă şi locuinţe pentru conducere. Faţadele clădirii conţin elemente arhitecturale decorative specifice stilului neoclasic şi secession, cele principale fiind mai bogat ornamentate. Încă din perioada devalorizării accelerate a argintului, Banca Națională a României a jucat un rol important prin dezvoltarea şi introducerea unui climat de ordine în circulaţia bănească, prin alimentarea permanentă cu monedă naţională, ieftinirea şi stabilizarea creditului, sprijinirea construirii pieței de capital, susținerea creării sistemului bancar modern, contribuția adusă la dezvoltarea capitalul autohton, astfel spus, a susținut și dezvoltat un climat de încredere pe piaţa banilor - factor vital în economia de piaţă - , limitând astfel practicile cămătăreşti în zona afacerilor mici şi mijlocii. Unul dintre scopurile principale ale activităţii Băncii Naţionale a României a fost și sprijinirea economică şi culturală a românilor din Transilvania, a celor din Crişana în special. Principalele atribuţii ale Agenţiei după înfiinţarea în 1920 au fost retragerea din circulație a coroanelor austro - ungare și convertirea acestora în lei, contribuind intens la unificarea monetară a țării. De-a lungul timpului, activitățile și atribuțiile agenției au fost adaptate permanent astfel încât obiectivele BNR rolul acesteia să fie atinse și îndeplinite.

De acum 96 de ani, Banca Națională a României participă direct la viața economică și social-culturală a Oradiei, ca cetățean instituțional, în prezent obiectivul fundamental al acestei instituții publice independente fiind asigurarea și menținerea stabilității prețurilor (conform Statutului). Totodată, Banca

Națională a României sprijină politica economică generală a statului, fără a prejudicia îndeplinirea obiectivului său fundamental.