Legea nr. 132/2010: Colectarea selectivă a deşeurilor a devenit obligatorie
Începând cu 8 septembrie, instituţiile publice româneşti care, până acum, nu au colectat selectiv deşeurile, de la această dată sunt obligate să o facă în baza Legii 132/2010.
Operaţionalizarea colectării selective
Legea 132/2010 reglementează colectarea selectivă a deşeurilor de hârtie, carton, metal, plastic şi sticlă în instituţiile publice, prin stabilirea modului de organizare şi operaţionalizare a colectării selective. Legea 132/2010 are ca obiectiv creşterea gradului de reciclare şi de valorificare a deşeurilor, precum şi creşterea gradului de informare şi conştientizare a funcţionarilor publici, a angajaţilor din instituţii publice şi a cetăţenilor, cu privire la avantajele colectării selective şi reciclarii deşeurilor. Legea 132/2010 este şi o măsura de sprijinire a aplicării în ţara noastră a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European privind deşeurile, care prevede ca statele membre să îşi organizeze sisteme de colectare selectivă a deşeurilor, obiectivul fiind atingerea ţintei de minimum 50% reciclare a deşeurilor, fixată statelor membre până în 2020. Odată cu intrarea în vigoare a legii amintite, începând din această toamnă, aproximativ 1,3 milioane de români care lucrează în instituţiile statului vor colecta selectiv deşeurile la serviciu.
Campania a debutat cu un Proiect pilot
În vederea aplicării Legii 132/2010, Comisia pentru Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor şi Asociaţia Green Revolution au lansat campania de implementare a colectării selective în instituţiile statului. Aceasta este sprijinită de Garda Naţională de Mediu, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), Eco-Rom Ambalaje S.A. şi Asociaţia Green Area. Campania, intitulată "Legea 132/2010 - Instituţiile publice colectează selectiv", debutează cu un proiect pilot de promovare a colectării selective în rândul angajaţilor din şase instituţii publice, care va dura până la sfârşitul lunii noiembrie. Din două în două săptămâni, reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare vor aduce colectarea selectivă în şase instituţii ale statului, printre acestea se numărându-se Ministerul Mediului, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii. Organizatorii sprijină implementarea legii prin realizarea următoarelor materiale: ghid de implementare a Legii 132/2010, plan de măsuri necesare în implementarea legii, text mailing pentru angajaţii instituţiei, materiale de promovare a colectării selective în interiorul instituţiei (afişe, flyere), program on-line special pentru a facilita raportarea de deşeuri colectate selectiv.
E bine ca incep sa apara legi care sa reglementeze cat de responsabili suntem fata de mediu. Sper sa avem si forta sa le respectam sau, dca nu, sper ca aceia care polueaza sa fie amendati, pe bune.