Plata pentru înverzire reprezintă 30% din plafonul național anual și este acoperită din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Pentru a beneficia de plata pentru înverzire, fermieri trebuie să respecte o următoarele condiții: diversificarea culturilor; prezența  zonelor de interes ecologic pe suprafața agricolă; menținerea pășunilor și pajiștilor. Aceste condiţii sunt prevăzute la art. 43-47 din Regulamentul European 1307/2013). Concret diversificarea culturilor constă în existența mai multor culturi pe terenul agricol în funcție de suprafață, după cum urmează: cel puțin două culturi diferite pe suprafețele cuprinse între 10 ha și 30 ha, iar cultura preponderentă să acopere maximum 75% din terenul arabil; cel puțin trei culturi diferite pe suprafețele de peste 30 ha, iar cultura preponderentă să acopere maximum 75% din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maximum 95% din terenul arabil; în cazul în care suprafața de teren arabil este cultivată în proporție de peste 75% cu iarba ori cu alte plante erbacee sau este pârloagă, cultura preponderentă de pe restul suprafeței arabile trebuie să ocupe maximum 75% din terenul arabil rămas.

Menținerea pajiștilor permanente implică: interdicția de a converti/ara suprafețele de pajiști permanente situate în ariile naturale protejate desemnate potrivit prevederilor OUG nr. 57/2007; proporția dintre suprafața totală cu pajiști permanente și suprafața agricolă totală declarate la APIA nu trebuie să scadă cu mai mult de 5% față de proporția de referință stabilită în anul 2015; în cazul în care proporția de referință a scăzut cu peste 5% la nivel naţional, se instituie obligații la nivel de exploatație de a reconverti terenul în pajiști permanente pentru acei fermieri care au la dispoziție teren care a fost convertit din teren cu pajiști permanente în teren pentru alte utilizări într-o perioadă din trecut. Obligaţia menținerii proporției de pajişti permanente se aplică la nivel național astfel încât aceasta să nu scadă cu mai mult de 5% din proporția de referință.

În ceea ce priveşte zonele de interes ecologic, fermierii în ale căror exploatații terenul arabil este mai mare de 15 ha se asigură că, începând cu anul de cerere 2015, minimum 5% din terenul arabil declarat include una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic: terase; elemente de peisaj - garduri vii/fâșii împădurite, arbori izolați, arbori în grup/palcuri arbustive din zona de câmpie sau arbori în aliniament, margini de câmp, iazuri, rigole; zone tampon situate pe marginea apelor curgătoare sau stătătoare; zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție; terenuri agricole împădurite; zone cu strat vegetal; zone cu culturi fixatoare de azot. Potrivit legii, un fermier poate declara aceeași zonă sau același element de peisaj o singură dată într-un an de cerere în scopul respectării cerinței referitoare la zonele de interes ecologic. Şi un ultim aspect: plata pentru înverzire este de 53,90 euro/ha.