Apicultorii vor beneficia de un ajutor de minimis pentru a compensa pierderile înregistrate în acest an din cauza ploilor abundente.

Condiţii

Practic, vor exista două ajutoare de minimis - unul pentru agricultura ecologică și altul pentru apicultură, ajutoare care se adaugă celorlalte două pentru sere şi, respectiv, pentru tancurile de răcire. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, producătorii de miere vor primi 4 milioane de lei pentru a compensa o parte din pierderile înregistrate în acest an. Condiţiile pentru ajutorul de minimis în cazul apicultorilor sunt următoarele: să solicite ajutoare de minimis conform prevederilor legale; să aibă familiile de albine înscrise în Registrul agricol; să aibă familii de albine într-o zonă afectată de condiţii hidrometeorologice nefavorabile conform informaţiilor transmise de Centrele de Meteorologie Regionale sau din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie sau să se fi deplasat în pastoral cu familiile de albine într-o zonă afectată, lista zonelor este prevăzută în Anexa; să aibă stupii identificaţi conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 119/2011, cu modificările şi completările ulterioare; să dețină carnetul de stupină; în cazul achiziționării de suplimentele nutritive şi biostimulatorii acestea trebuie să fie notificate la Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar.

Plăţile, din noiembrie

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarului începând cu data de 1 noiembrie 2014. Potrivit proiectului privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai - iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol", resursele financiare necesare aplicării acesteia sunt de 4,131 milioane lei. Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis se acordă beneficiarilor prevăzuți în schema pentru cheltuielile suplimentare efectuate de aceștia, suportate ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada mai - iunie 2014, în cuantum de până la 50% din cheltuielile efectuate cu achiziția hranei necesare menținerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 4 lei/ familia de albine pentru o stupină de până la 75 familii și până la 50% din cheltuielile efectuate cu achiziția hranei necesare menținerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 familii. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA), România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa.