Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.

Schema de sprijin financiar pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa a fost aprobată de Guvern la mijlocul lunii ianuarie, urmând ca, până în anul 2020, să fie alocate peste 4 milioane de euro. Potrivit programului, crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa care îşi desfăşoară activitatea în cadrul producţiei finale vor primi gratuit, un număr par de purcei - între 2 şi 10 - pentru a-i creşte, îmgrăşa şi livra, mai apoi, către un procesator cu care au încheiat un contract în prealabil. Pentru a putea fi eligibili, solicitanţii vor trebui să îndeplinească anumite condiţii. Mai precis, crescătorii trebuie: să deţină exploataţii înregistrate sanitar veterinar; să încheie un contract cu un procesator sau cu o altă persoana juridică; să primească în mod gratuit minim 2 şi maximum 10 purcei din rasa Bazna sau Mangaliţa, de la entitatea juridica cu care are deja încheiat contractul.

Furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, crescătorii de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, precum şi procesatorii/alte persoane juridice pot solicita, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a noilor prevederi, înscrierea în program, în baza unei cereri, care se depune la Direcţia Agricolă judeţeană (DAJ), care îi înregistrează în registrele unice corespunzătoare, precum şi în registrul de evidenţă al ajutorului de minimis. Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018 - 2020, valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 fiind de 4,6 milioane lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, de la bugetul de sta - se precizează în comunicatul Guvernului. Reamintim că scopul acestui program este creşterea numărului de capete pentru rasele Bazna şi Mangaliţa, conservarea acestor două rase de porci, echilibrarea balanţei comerciale pentru carnea de porc. De precizat că, potrivit datelor MADR, programul de susţinere a celor două rase de porci  a atras deja aproximativ 5.094 de crescatori şi 188 furnizori de purcei interesaţi.