MADR: Nivelul subvenţiilor la Motorină pentru fermierii transformaţi în PFA
Acestea sunt prevederile unui Proiect de ordin al MADR, care mai cuprinde şi condiţiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii pentru a primi aceste plăţi.
MADR a publicat, la finele lunii iunie, un Proiect de Ordin prin care se prevede că, începând din acest an, producătorii agricoli persoane fizice vor fi obligaţi să se transforme în persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale pentru a primi subvenţia pentru motorină. Proiectul de Ordin privind procedurile specifice de implementare şi control, precum şi formularistica necesară aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură prevede că „persoanele fizice pot fi acceptate ca potenţiali beneficiari ai prezentei scheme dacă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil pentru finanţare, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale de acordare a ajutorului de stat prin rambursare, se autorizează ca persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale conform OUG 44/2008". Potrivit Referatului de aprobare pentru elaborarea Ordinului, în perioada 2015-2020 statul va acorda subvenţii pentru maxim 410 milioane litri motorină pe an. Conform HG 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, subvenţia va fi acordată ca ajutor de stat sub formă de rambursare în sectorul producţiei primare de produse agricole pentru lucrări mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare. Cantitatea anuală se împarte astfel: trim. I - 10%, trim. II - 35%, trim. III - 40%, trim. IV - 15% din cantitatea totală anuală, potrivit proiectului MADR.
Pentru acest an, fermierii vor avea 20 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului ordin ca sa depuna cererea de acord prealabil la centrele APIA. Pana la finalul acestui an vor trebui sa depuna şi cererea pentru 2016. Potrivit documentului elaborat de MADR, cererea de acord prealabil pentru finanţare se depune la APIA anual, astfel: pentru 2015, cererea de acord prealabil se depune în termen de 20 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a Ordinului; pentru anii 2016, 2017, 2018, 2019 şi 2020 - se depune o singură cerere anuală de acord prealabil pentru finanţare, în perioada 1-31 decembrie a anului calendaristic anterior. Prin excepţie, beneficiarii pot depune cerere de acord prealabil pentru finanţare şi în cursul anului calendaristic pentru care se solicită acordarea ajutorului de stat prin rambursare. În cererea depusă alături de o serie de alte documente trebuie menţionat trimestrul/trimestrele pentru care se solicită acordul prealabil pentru finanţare. Acordul prealabil pentru finanţare se eliberează în maxim 15 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, după care beneficiarii pot depune cereri de plată, însoţite de documente specifice pentru fiecare sector de activitate. Pentru fiecare an calendaristic, cantităţile necesare de motorină pot fi achiziţionate integral sau în tranşe, în funcţie de opţiunea beneficiarilor. Producătorii agricoli pot solicita subvenţia pentru cantitatea de motorina prevăzuta în acordul prealabil în maxim patru cereri de plată pe an, mai prevede Proiectul de Ordin.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.