Proiectul de lege pentru aprobarea „Programului carne de porc din fermele romanesti” stabileşte acordarea de ajutoare de stat de 86 milioane de euro producătorilor din acest sector.

Ajutorul se va acorda, prin bugetul MADR, producătorilor de carne de porc, persoanelor juridice sau persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale, şi se va implementa după primirea deciziei CE de acordare a ajutorului de stat. Ajutorul de stat se acordă producătorilor de carne de porc care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: deţin exploataţii înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor, astfel cum e prevăzut în Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare; au livrat şi au clasificat porci graşi în abatoare autorizate, potrivit prevederilor HG nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru accesarea Programului carne de porc din ferme româneşti - 200 capete = 10.000 euro, producătorii de carne de porc trebuie să livreze şi să clasifice în abatoare autorizate, minimum 600 şi maximum 100.000 capete de porci graşi/an per exploataţie. Exploataţiile care deţin mai mult de 100.000 de capete intră în program numai cu maxim 100.000 porci graşi livraţi la abator şi clasificaţi. Se acordă ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii graşi, intraţi în exploataţia beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg/cap, livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate. În cadrul Programului, un producător de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum 1 şi maximum 250 pachete de sprijin/an. Începând cu data intrării în vigoare a prevederilor legale, beneficiarii depun, anual, la Direcţiile pentru Agricultura judeţene pe a cărei raza teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale, o cerere de înscriere în Program, însoţită de următoarele documente: împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, precum şi copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică, după caz; dovada cont activ bancă/trezorerie. După înscrierea în Program, în termen de 5 zile lucrătoare, beneficiarii vor anunţă reprezentantul DAJ, ca deţin în exploataţie purcei cu o greutate de maxim 30 kg, în vederea efectuării controlului la faţa locului, şi vor depune următoarele documente: copie a cardului de exploataţie sau documentul eliberat de DSVSA la înregistrarea exploatţtiei în RNE care conţine codul exploataţiei şi datele proprietarului exploataţiei; documentul de intrare a porcilor în exploataţie care să ateste greutatea de maxim 30 kg/cap, respectiv formular de mişcare/document de achiziţie. Ajutorul de stat se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, plafoanele anuale fiind aprobate prin Hotarare a Guvernului. Suma alocată pentru plata ajutoarelor de stat în anul 2017 este echivalentul a 86 milioane euro. Programul carne de porc din ferme româneşti - 200 capete = 10.000 euro se desfăşoară pe perioada 2017 - 2020, legea urmând să intre în vigoare după ce va fi promulgată de preşedinte.

Potrivit cifrelor oficiale, efectivul de suine din România este de circa 4,2 milioane capete - locul 9 în Uniunea Europeană, în prezent existând circa 360 de exploataţii potenţial eligibile la accesare.