Autorităţile reamintesc producătorilor de furaje, dar şi operatorilor care depozitează şi manipulează furaje importanţa pe care o au igiena, condiţiile şi procedurile de asigurare a urmăririi furajelor de la producere până la consum (trasabilitatea), precum şi responsabilităţile ce revin operatorilor cu activitate în domeniul hranei pentru animale.

În procesul de obţinere a sortimentelor de furaje, datorită unor abateri de la normele de siguranţă calitativă a acestora, cu referire la fazele de productie, fabricare, transport şi distribuţie, se poate produce contaminarea accidentală sau deliberată a hranei pentru animale cu impact nedorit asupra sănătăţii animalelor precum şi a siguranţei alimentelor destinate consumului uman. Principalele surse de contaminare a furajelor se regăsesc în factorii de mediu, omul, folosirea iraţională a îngrăşămintelor chimice, mucegaiurile şi micotoxinele etc. Pentru a garanta că furajele pe care le produc şi le distribuie nu au un efect negativ asupra sănătăţii umane sau a sănătăţii animalelor, iar produsele alimentare obţinute de la animale nu devin un factor de risc pentru consumul uman, operatorii cu activitate în domeniul hranei pentru animale trebuie să respecte următoarele obligaţii: să posede documentul de autorizare/înregistrare sanitară veterinară, în conformitate cu prevederile Ordinului ANSVSA nr. 16/2010 şi 109/2010, cu modificările şi completările ulterioare; să respecte condiţiile generale de funcţionare şi igienă, conform prevederilor Regulamentului C.E.nr. 852/2004 şi a Reg. C.E. nr.183/2005; să menţină în stare de igienă instalaţiile, echipamentele, containerele, ambalajele şi vehiculele utilizate pentru producerea, prepararea, calibrarea, ambalarea şi transportul furajelor şi să evite orice sursă de contaminare a acestora; să respecte sistemele tehnologice de recoltare, transport, depozitare şi conservare a furajelor în funcţie de sortimentele de materii prime utilizate şi categoria de animale care beneficiază de acestea pentru consum; să evite orice contaminare din aer, sol, apă, îngrăşăminte, biocide, produse fitofarmaceutice, medicamente de uz veterinar a materiilor prime şi a sortimentelor de furaje preparate; să asigure sursa de apă potabila care să fie utilizată atât la procesul tehnologic, cât şi la menţinerea stării de igienă şi curăţenie a personalului şi a utilităţilor; să asigure efectuarea acţiunilor de dezinfecţie a spaţiilor tehnologice, a utilajelor şi ustensilelor folosite, protejarea spaţiilor şi a furajelor de insecte şi rozătoare prin măsuri specifice. De asemenea, operatorii sunt obligaţi: să asigure echipamente de protecţie sanitară pentru personalul angajat, precum şi existenţa documentelor din care să rezulte starea de sănătate a acestora; să dovedească prin documente calitatea şi salubritatea materiilor prime, precum şi faptul că acestea au fost achiziţionate din unităţi sau de la furnizori care au asigurată asistenţă de specialitate; să ţină la zi evidenţele şi înregistrările, privind intrările de materii prime în care să fie înscrise furnizorul, categoria produsului, data recepţionării, cantitatea, precum şi celelalte date pentru stabilirea trasabilităţii; gestionarea cu atenţie (prin antrepozitarea şi manipularea separată) a deşeurilor şi substanţelor periculoase, pentru a evita pericolul de contaminare; notificarea autorităţilor competente  la suspiciune/constatarea unor necomformităţi sau abateri de la cerinţele de calitate şi salubritate privind siguranţa furajelor destinate pentru animale şi păsări.