Prin înregistrare se înţelege atât înmatricularea comerciantului şi înscrierea de menţiuni, cât şi alte operaţiuni care, potrivit legii, se menţionează în registrul comerţului.
Certificat pentru sediul social

Pentru îndeplinirea formalităţilor, trebuie depus un dosar care să conţină: cererea de înregistrare (original); dovada verificării disponibilităţii şi rezervării firmei (original); actul constitutiv (original); dovezile privind sediul social/secundar (copie); dovezile privind efectuarea vărsămintelor aporturilor subscrise de asociaţi la capitalul social (copii); actele privind proprietatea pentru aporturile în natură subscrise şi vărsate la constituire; în cazul în care printre acestea se află şi imobile, certificatul constatator al sarcinilor de care sunt grevate; declaraţiile date pe propria răspundere, după caz, de către fondatori sau persoane fizice reprezentante ale persoanei juridice, din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile legale pentru deţinerea acestor calităţi (original). Potrivit recentului Ordin al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 2112/2010, la înmatriculare (sau la schimbarea) sediului social, contribuabilii au obligaţia să înregistreze documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului şi să obţină certificatul pentru spaţiul cu destinaţie de sediu social. Pentru obţinerea certificatului, contribuabilul completează formularul "Cerere de înregistrare a documentului  care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social şi de eliberare a certificatului pentru spaţiul cu destinaţie de sediu social", care se depune la registratura unităţii fiscale în a cărei rază teritorială se află spaţiul respectiv sau poate fi transmis şi prin poştă. Formularul de cerere se poate obţine de la unitatea fiscală sau se poate descărca de pe Internet, site-ul www.anaf.ro - linkul: Toate formularele cu explicaţii.
În şapte luni - 2.602 înmatriculări
De asemenea, la înregistrarea şi autorizarea activităţii mai trebuie depuse: specimenele de semnătură ale reprezentanţilor societăţii (original); certificatele de cazier fiscal (original sau copie certificată); declaraţia-tip pe propria răspundere din care să rezulte că persoana juridică îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii pentru activităţile precizate; dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale. Potrivit ultimelor date ale Oficiului Registrului Comerţului, în Bihor, în primele şapte luni ale acestui an au fost efectuate 2.602 operaţiuni de înmatriculare în registrul comerţului, după cum urmează: 991 - societăţi cu raspundere limitată (SRL), 966 - persoane fizice autorizate (PFA), 575 - întreprinderi individuale (II), 64 - întreprinderi familiale (IF), 3 societăţi pe acţiuni (SA), respectiv alte forme de organizare - 2. În ceea ce priveşte numărul total de comercianţi activi din punct de vedere juridic, acesta se ridica la 31 iulie la 30.005, din care 8.978 - PFA, respectiv 21.027 persoane juridice.