Potrivit Legii nr. 280/2015, publicată în Monitorul Oficial din 18 noiembrie, apicultorii care nu deţin carnet de stupină vor fi sancţionaţi cu avertisment sau amendă de la 50 de lei la 70 de lei.

Legea stabileşte, la art. 2, că activitatea în apicultură poate fi practicată de orice persoană fizică sau juridică cu respectarea legislaţiei în vigoare, statul român, prin ministerele de resort, sprijinind activitatea de creştere a albinelor, a creşterii numărului şi producţiei familiilor de albine, a valorificării superioare a resurselor melifere, a produselor apicole şi a conservării biodiversităţii. Legea nr. 280/2015 vine cu o serie de modificări ale cuantumurilor amenzilor ce pot fi aplicate. Astfel, potrivit articolului 18 alineatul (1), literele a) şi b), în cazul nedeţinerii carnetului de stupină s-a procedat la o creştere a amenzii de la 25 de lei la 50 de lei, iar în cazul necompletării acesteia - avertisment sau amendă de la 25 de lei la 50 de lei, în acest caz aici fiind procedată o reducere a sancţiunii, care înainte presupunea o amendă între 50 şi 70 de lei. Restul sancţiunilor prevăzute la articolul 18 din Legea apiculturii nr. 393/2013 sunt următoarele: avertisment sau amendă de la 50 lei la 100 lei - în cazul neidentificării stupilor de către apicultor, la formele asociative de profil legal constituite; avertisment sau amendă de la 100 lei la 150 lei - în cazul neidentificării stupilor de către formele asociative de profil, legal constituite; avertisment sau amendă de la 50 lei la 100 lei - în cazul lipsei panoului de identificare la stupinele deplasate în pastoral; amendă de la 100 lei la 150 lei - în cazul vânzării materialului biologic apicol de elită şi multiplicare neautorizat; amendă de la 50 lei la 100 lei - în cazul neanunţării de către apicultor, în cel mult 24 de ore de la instalarea stupinei pe vatră, a Consiliului Local şi a administratorilor terenurilor agricole sau silvice pe raza căruia se deplasează cu stupii în pastoral; amendă de la 100 lei la 150 lei - în cazul nerespectării de către apicultor a distanţelor dintre stupine la masivele melifere din păduri.

De asemenea, alte amenzi vizează: nerespectarea de către apicultor a distanţelor dintre stupine la culturile agricole - amendă de la 100 lei la 150 lei; amplasarrea de către apicultor a stupinei pe direcţia de zbor a albinelor aparţinând altor stupine sau amplasarea stupinei între alte stupine şi sursa de cules - amendă de la 100 lei la 150 lei. Reamintim că, potrivit legii, contravenientul poate achita, în cel mult 48 de ore de la data încheierii/data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din minimul amenzii, agentul constatator făcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal.