Studenţii sau tinerii care au terminat şcoala sau univeristatea încearcă tot mai des să îşi găsească un loc de muncă în străinătate. Când încerci să câştigi mai mult pentru studii sau excursii, este bine de ştiut că poţi salva chiar mai mult prin primirea impozitului plătit în plus. Nu sunt mulţi care ştiu că pot aplica pentru returnarea taxelor când lucrează în străinătate. Hai să analizăm mai în detaliu acest proces pentru Marea Britanie şi Germania, acestea fiind destinaţiile cele mai populare când mergi să lucrezi în străinătate. 

Astfel, ce ar trebui să ştiţi despre returnarea impozitului din aceste ţări?

 

Marea Britanie

În primul rând, toate taxele plărite în plus pot fi rambursate doar pentru cei care lucrază legal în UK şi au plătit taxe. De obicei, angajaţii nu trebuie să aibă griji asupra plăţilor, deoarece acestea sunt deduse din salariu de către angajator. De multe ori se întâmplă, totuşi, ca aceştia să deducă mai mult decât trebuie (mai ales dacă aţi lucrat în mai multe locuri), astfel puteţi returna suma care a fost dedusă incorect. Dar, dacă nu prezentaţi documentele necesare la timp, banii pot fi pierduţi.

 

Tipuri de angajări. Există două tipuri de angajaţi – liber profesionişi şi cei care lucrează sub un contract de muncă. Majoritatea au dreptul a-şi cere rambursarea taxelor din UK pentru ultimul an şi nu contează unde locuiesc în momentul de faţă. Cei care lucrează legal îşi pot rambursa taxele dacă nu au lucrat tot anul, au plătit taxele printr-un cod de urgenţă sau au fost studenţi şi au lucrat în timpul vacanţei, dar au plătit taxe în concordaţă cu procedurile generale.

 

Cum să începeţi procedurile?

Procedura este foarte simplă pentru Marea Britanie. Prezentaţi-vă la Oficiul Fiscal cu următoarele documente:

  • Copie a paşaportului sau a actului de identitate;

  • NINO – National Insurance Number şi o copie a acestui document;

  • Formularele originale P45 sau P60 de la toţi angajatorii din anul fiscal precedent;

  • Dacă nu aveţi formularele P45 sau P60, puteţi să duceţi ultimele Payslip-uri de la fiecare loc de muncă din ultimul an fiscal;

  • Numărul UTR din înregistrarea CIS (pentru liberi profesionişti).

 

Suma taxelor rambursabile.

În mod normal, suma variază de la persoană la persoană şi depinde de sumele plătite în plus. În general, taxele plătite sunt de 20% sau 30% din venitul câştigat. Puteţi primi o rambursare doar din suma pe care aţi plătit-o în plus, nu din toate taxele, cu excepţia cazurilor în care venitul brut nu a ajuns la pragul maxim neimpozabil.

 

Durata şi timpul.

Puteţi să cereţi o rambursarea a taxelor din UK cu până la 6 ani în urmă. Durata procesului depinde de acurateţea documentelor prezentate şi de munca depusă de cei de la oficiul fiscal. Poate dura câteva zile sau câteva săptămâni, dar câteodată poate dura şi câteva luni. Este foarte importat să aveţi toate documentele necesare pregătite din timp, să vă asiguraţi că nu există erori pentru a evita întrebările adiţionale de la oficiul fiscal. Dacă doriţi să evitaţi erorire şi să aveţi un proces de returnare al taxelor rapid şi plăcut, este indicat să aveţi un ajutor profesional.

 

Germania

Cei care doresc să aplice pentru rambursarea taxelor din Germania, trebuie să aibă un card fiscal, deoarece acolo se vor înregistrate toate schimbările legate de taxe, precum şi sumele pe care le-aţi plătit deja. Ei numără taxele în funcţie de anumite tabele şi programe fiscale speciale. Documentele pentru returnarea taxelor pot fi trimise oricând pentru ultimii 4 ani fiscali. Anii fiscali în Germania coincid cu anii calendaristici, de la 1 ianuarie până la data de 31 decembrie.

 

Germania are sistemul de impozitare progresiv. Suma maximă neimpozabilă este de 8004 €. Dacă venitul brut al unei persoane nu a ajuns la această sumă într-un an, aceasta îşi va putea rambursa taxele. Dacă s-a trecut de acestă sumă, atunci persoana poate rambursa doar ce a plătit în plus. Factorul principal care este responsabil pentru suma rambursabilă îl reprezintă impozitul pe venit. De asemenea, în Germania se ia în considerare şi starea civilă, câţi copii minori aveţi, cât a câştigat soţul/soţia. Este aproape imposibil a ştii care este suma care vi se va rambursa.

Cum să încep procedura?

Când se încheie anul fiscal, mergeţi la oficiul fiscal şi aplicaţi pentru rambursarea taxelor. Pregătiţi următoarele acte:

  • Copie după actul de identitate sau paşaport;

  • Fluturaşi de salariu de la angajator sau fişa fiscală “Lohnsteuerbescheinigung“;

  • Completaţi formularul de aplicare

 

Cât durează?

Când trimiteţi toate documente corecte, procesul durează aproximativ 6 luni. Rambursarea taxelor cu formularul Lohnsteuerbescheinigung este mult mai rapid şi mai sigur, deoarece fluturaşii de salariu nu au toate informaţiile necesare şi fac procesul mai dificil pentru oficiul fiscal. De obicei, aceştia trebuie să ceară separate informaţii adiţionale, care durează mult mai mult.

 

Ar trebui să alegeţi o companie să vă ajute în returnarea taxelor?

Cu siguranţă da. Un client care merge la o companie de returnări de taxe poate fi sigur că procesul o să fie corect şi rapid. Înainte de trimiterea documentelor, este importat să verificaţi greşelile. De obicei, companiile de returnări de taxe pot să identifice cele mai comune greşeli şi ştiu să le corecteze, deoarece au multă experienţă. Reprezintă un ajutor mare şi pentru cei care nu cunosc limba prea bine. De asemenea, aceste companii nu cer comision în avans. Comisionul depinde de suma rambursabilă, iar dacă nu primiţi nimic de la oficiul fiscal (nu aţi plătit în plus), nu trebuie să plătiţi nimic. Conform angajaţilor din străinătate, astfel de servicii sunt foarte eficiente pentru cei care au nevoie să îşi ramburseze taxele rapid şi fără bătăi de cap.