Începând cu această lună, comercianţii care nu emit bonuri fiscale şi nu utilizează case de marcat riscă amenzi de până la 15.000 de lei şi suspendarea activităţii între o lună şi trei luni.

Potrivit anunţului reprezentanţilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), măsura poate fi aplicată din 1 martie, iar amenzile pentru cei care nu respectă legislaţia privind bonurile fiscale sunt de maximum 60.000 de lei. Mai exact, din 1 martie a intrat în vigoare procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe întreaga perioadă în care are activitatea suspendată. De asemenea, inspectorii DGAF pot dispune suspendarea activităţii comercianţilor pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni şi implicit sigilarea magazinelor (la care se adaugă şi amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei), în cazul în care aceştia: nu sunt dotaţi cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate; nu utilizează aparatele de marcat electronice fiscale; nu emit bon fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv nu emit bonuri cu o valoare care corespunde realităţii; nu întocmesc documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat.

După cum se menţionează în OUG nr. 28/1999, acei comercianţi care nu respectă obligaţia de a păstra şi arhiva memoria fiscală, precum şi dispozitivul de memorare a jurnalului electronic, în conditii care să permită citirea acestora de către unitatea fiscală competentă riscă o amendă cuprinsă între 40.000 - 60.000. Aceeaşi amendă se aplică şi în cazul în care utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale încalcă următoarele obligaţiile: nu folosesc consumabile de tipul şi cu caracteristicile tehnice prevăzute în manualul de utilizare a aparatului respectiv; nu folosesc consumabile care să asigure menţinerea lizibilităţii datelor pe perioada de arhivare prevăzută în legislaţie şi să asigure arhivarea datelor; nu solicită distribuitorului autorizat de la care a cumpărat casa de marcat completarea manualului de utilizare cu informaţii privind tipul şi caracteristicile tehnice ale consumabilelor, dacă manualul de utilizare a aparatului respectiv nu conţine astfel de informaţii. Totodată, utilizatorii caselor de marcat care care nu respectă obligaţia de a păstra şi arhiva rola jurnal şi raportul fiscal de închidere zilnică pot fi sancţionaţi cu amenda de la 8.000 de lei la 10.000 de lei. De asemenea, cei care nu asigură funcţionarea casei de marcat în parametrii tehnici legali şi nu permit intervenţia tehnică a persoanelor autorizate pentru efectuarea operaţiunilor de service pot fi amendaţi cu sume ce pornesc de la 8.000 de lei şi ajung la 10.000 de lei. Cea mai mică amendă prevăzută de legislaţia privind bonul fiscal şi casele de marcat este cea cuprinsă între 800 şi 1.500 de lei, care se aplică persoanelor fizice în cazul în care operatorul casei de marcat nu înmânează bonul fiscal clientului şi/sau nu eliberează fatura la solicitarea clientului. Trebuie precizat că, în plus, comercianţii sunt obligaţi din această lună să-i avertizeze pe clienţi cu privire la noul lor drept prin afişarea unui anunţ lângă casele de marcat. În caz contrar fiind pasibli de sancţiuni cu amenzi cuprinse între 2.000şi 4.000 de lei.