Noi fonduri disponibile pentru Măsura 221 "Prima împădurire a terenurilor agricole"
Conform calendarului propus de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în acest an vor fi organizate patru sesiuni de depunere a dosarelor de finanţare pentru Măsura 221.
Câte 50 milioane de euro
Cele patru sesiuni, care vor avea alocate fiecare te 50 de milioane de euro, vor fi organizate în perioadele: 1-28 februarie; 2-31 mai; 1-30 septembrie; 2-30 decembrie. Implementarea măsurii are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole prin împădurire. Obiectivul specific al finanţării nerambursabile este creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie precum şi de asigurare a funcţiilor recreative, pe baza rolului multifuncţional al acesteia. Cu ajutorul măsurii se pot împăduri toate terenurile agricole, cu exepţia pajiştilor permanente neafectate de procese de degradare a solului. Solicitanţii fondurilor nerambulsabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoane juridice, grupurile sau asociaţiile de persoane fizice sau juridice, precum şi autorităţile publice locale deţinătoare de teren agricol.
Pentru a putea beneficia de fonduri, soliciotantul trebuie să îndeplinească toate condiţiile prevăzute de lege, iar dosarul se va depune în perioada alocată sesiunii de depunere, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP).
Trei tipuri de plăţi
Prin această măsură se pot acorda 3 tipuri de plăţi: o primă pentru Lucrările de înfiinţare a plantaţiei; o primă anuală pentru Lucrările de întreţinere a plantaţiei pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul înfiinţării plantaţiei; o primă compensatorie fixă anuală pe hectar, pentru Pierderea de venit ca urmare a împăduririi, pe o perioadă de 15 ani, începând cu anul înfiinţării plantaţiei. Prima pentru Lucrările de înfiinţare a plantaţei forestiere este diferenţiată pe zone geografice şi se încadrează între 1.092 şi 1.330 euro la hectar pentru înfiinţarea plantaţiei în afara zonelor defavorizate şi a siturilor Natura 2000 şi poate să ajungă până la 1520 euro la hectar în interiorul zonelor defavorizate şi al siturilor Natura 2000. Prima pentru Lucrările de întreţinere a plantaţiei, care se acordă pe o perioadă de 5 ani, este diferenţiată în funcţie de zonele geografice. Astfel, în zona de câmpie, plata va fi de 1.336 euro pe hectar eşalonată pe cinci ani, în zona de deal de 1.155, iar la munte suma pentru toţi cei cinci ani va fi de 826 euro. Prima compensatorie fixă anuală pe hectar, pentru Pierderea de venit ca urmare a împăduririi, pentru o perioadă de 15 ani începând cu anul înfiinţării plantaţiei, este de 215 euro pe an şi hectar pentru fermieri şi 110 euro pe an şi hectar pentru non-fermieri.
Pentru mai multe informaţii apelaţi la ITRSV Oradea, str. Vasile Alecsandri nr. 21. et. 1, Oradea, judeţul Bihor, tel. 0259.432.645, 0359.800.764, e-mail: itrsv.oradea@easynet.ro şi, respectiv, OJPDRP Bihor, Oradea, str. Ion Bogdan nr. 42, tel: 0259.416. 710, fax: 0259.416.725, e-mail: ojpdrp.bihor@apdrp.ro.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.