Pentru realizarea obiectivelor naţionale, operatorii economici au responsabilitatea atingerii obiectivelor de valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi, respectiv, reciclare anuale. Noul Formular vizează situaţia contractelor încheiate şi/sau reziliate cu operatorii economici care introduc pe piaţa naţională bunuri ambalate şi ambalaje de desfacere.

Obligaţia completării Declaraţiei

Preverile legale stabilesc că au obligaţia completării Declaraţiei: operatorii economici care introduc pe piaţă produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele primare, secundare şi terţiare folosite la ambalarea produselor lor; operatorii economici care ambalează produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele secundare şi terţiare pe care le introduc pe piaţă; operatorii economici care introduc pe piaţă ambalaje de desfacere sunt responsabili pentru ambalajele respective introduse pe piaţă. Obiectivele anuale de valorificare, respectiv de reciclare, a deşeurilor de ambalaje se pot realiza: individual, prin gestionarea deşeurilor de ambalaje generate şi a propriilor ambalaje preluate/colectate de pe piaţă; prin transferarea responsabilităţii către un operator economic autorizat de Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor. Operatorii care se încadrează în această ultimă categorie au obligaţia completării Declaraţiei aprobată prin ordinul MMP nr.11/2011. Formularul se depune în format editat pe suport hârtie sau se transmite în format electronic la Administraţia Fondului pentru Mediu, la adresa http://www.afm.ro.

Completarea Formularului

Potrivit legii, în raportare se vor menţiona toate contractele încheiate de operatorul economic cu operatorii economici care introduc pe piaţa naţională bunuri ambalate şi ambalaje de desfacere, având ca obiect transferarea responsabilităţii obiectivului anual de gestionare a deşeurilor de ambalaje. Pentru contractele aflate în derulare la data scadentă raportării se va completa numai rubrica "Data încheierii contractului". În cazul în care raportarea a fost întocmită eronat, situaţia iniţială poate fi rectificată prin depunerea declaraţiei rectificative aferente perioadei pentru care s-a declarat eronat care se va completa prin înscrierea corectă a tuturor datelor pentru perioada de raportare pentru care se face rectificarea. Declaraţia în formă editată pe suport hârtie se întocmeşte în două exemplare, semnate şi ştampilate în original, potrivit legii în vigoare, astfel: un exemplar pentru operatorul economic; un exemplar pentru unitatea competentă. Precizăm că termenul până la care trebuie depus Formularul este data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului de raportare. Ordinul Ministerului Mediului nr. 11/2011 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 36 din 14 ianuarie a.c.