Noi prevederi legale privind depozitarea seminţelor de consum şi regimului certificatelor de depozit
Potrivit măsurii legislative, licenţa de depozit se acordă de către Ministerul Agriculturii la solicitarea operatorilor economici care au în proprietate unul sau mai multe depozite autorizate.
Contract de depozit
Licenţa de depozit se acordă după verificarea modului de îndeplinire a condiţiilor/obligaţiilor financiare şi de performanţă tehnică pentru siguranţa alimentelor, gradare şi depozitare, prevăzute de prezentele norme. Depozitarea seminţelor de consum se face pe baza contractului de depozit, care se încheie între depozitar şi deponent, sau în situaţia în care depozitarul are şi calitatea de deponent. Fiecare depozitar este obligat să încheie contracte atât pentru asigurarea bunurilor, respectiv pentru spaţiile de depozitare şi construcţiile aferente acestora, aflate în proprietate, cât şi pentru seminţele de consum depozitate în aceste spaţii. Deponentii vor fi beneficiari ai despăgubirilor aferente seminţelor de consum, proporţional cu cantităţile depuse la depozitar. Aceştia vor putea cesiona drepturile rezultate din despăgubiri către finanţatori în condiţiile contractării de credite. Depozitarul va păstra seminţele de consum în funcţie de gradul înregistrat pentru fiecare certificat de depozit emis. De asemenea, el are obligaţia de a asigura toate măsurile necesare pentru ca stocurile de seminţe de consum depuse de un deponent în baza contractului de depozit, să fie restituite în cantitatea şi calitatea corespunzătoare gradului atribuit la recepţia acestora. Depozitarii au, de asemenea, obligaţia furnizării de date statistice de evidenţă a stocurilor de seminţe de consum, pe produse şi grade, existente la data acordării licenţei de depozit şi anual în cursul lunii iunie, către Sistemul informatic al certificatelor de depozit (SICD) organizat de către Administrator. Ei trebuie să asigure dotarea cu echipamente şi/sau servicii electronice pentru evidenţa, prelucrarea şi trasminterea în sistem internet/intranet a datelor.
Regimul certificatelor de depozit
Certificatul de depozit în formă materială este emis sub forma unui document cu regim special și este pus la dispoziţia depozitarilor licenţiaţi de către Administrator. Depozitarul este obligat să elibereze deponentului certificatul de depozit, completat, sub sancţiunea nulităţii, următoarele menţiuni: seria şi numărul certificatului de depozit; denumirea şi sediul depozitarului, numărul licenţei de depozit, codul unic de înregistrare, adresa depozitarului; date pentru identificarea deponentului şi semnătura lui; data emiterii certificatului de depozit şi perioada depozitării seminţelor de consum; denumirea seminţelor de consum şi cantitate predată; tipul, anul recoltei, clasa şi gradul seminţelor de consum predate; tariful serviciilor prestate şi, unde este cazul, valoarea serviciilor plătite în avans; semnătura şi ştampila depozitarului; o secţiune destinată transmiterii dreptului asupra acestuia, precum şi pentru constituirea garanţiei reale asupra seminţelor de consum depozitate; numărul și data poliței de asigurare prin care stocul de semințe de consum menționat în certificatul de depozit a fost asigurat. Certificatele de depozit pot fi utilizate de către deținătorii legali ai acestora, la solicitarea de finanţări acordate de instituții de credit și/sau instituții finnaciare nebancare. Nivelul finanțărilor acordate pe baza certificatelor de depozit nu poate depăși valoarea de piață a semințelor de consum înscrise în certificate. Valoarea de piață a semințelor de consum înscrise în certificate se stabilește funcție de tipul semințelor de consum și cantitatea înscrise în certificate, precum și în funcție de prețul mediu de piață a acestor semințe de consum stabilit în lege la data acordării finanțării. Precizăm, în încheiere, că Hotărârea privind aprobarea Normelor metodologice pentru reglementarea depozitării seminţelor de consum şi a regimului certificatelor de depozit pentru acestea este publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Comentarii