Noi reglementări privind Codul de Procedură Fiscală
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) informează contribuabilii că, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 54/23.01.2013, a fost publicată OG nr. 8/2013 pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.
Baza lunară de calcul a CAS
Potrivit reglementărilor legale, nedepunerea declaraţiilor privind venitul asigurat la sistemul public de către întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale, membrii întreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice dă dreptul Fiscului să stabilească prin estimare baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale la nivelul minim prevăzut la art. 296^22 alin. (1) din Codul Fiscal, respectiv 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (2.117 x 35% = 741 lei). În aceeaşi situaţie se vor afla şi persoanele care realizează venituri din profesii libere şi persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă
Verificarea persoanelor fizice
Au fost introduse noi reguli privind verificarea persoanelor fizice, locul şi durata desfăşurării verificării. Astfel, persoana supusă verificării are obligaţia de a depune o declaraţie de patrimoniu şi venituri la solicitarea untiăţii fiscale. În situaţia în care solicitarea are loc odată cu comunicarea avizului de verificare, declaraţia se depune în termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare. De asemenea, dacă solicitarea are loc pe perioada verificării, declaraţia se depune în termen de 15 zile de la comunicarea solicitării. Nerespectarea termenelor de depunere a declaraţiei de patrimoniu şi venituri, menţionate mai sus, se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 50.000 lei. Verificarea se desfăşoară la sediul unităţii fiscale sau, la cererea persoanei supuse verificării, la domiciliul său sau la domiciliul/sediul persoanei care îi acordă asistenţă de specialitate sau juridică. În ceea ce priveşte durata efectuării verificării, aceasta este stabilită de Fisc şi nu poate fi mai mare de 6 luni, respectiv de 12 luni - în cazul în care sunt necesare informaţii din străinătate.
Executarea silită
Instituţiile publice finanţate total sau parţial de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, care nu au organe de executare silită proprii, transmit titlurile executorii privind venituri ale bugetului general consolidat, spre executare silită, unităţilor fiscale din subordinea ANAF. Sumele astfel realizate se fac venit la bugetul din care sunt finanţate instituţiile publice. Instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, care nu au organe de executare silită proprii, pot, de asemenea, transmite titlurile executorii privind venituri proprii untităţilor fiscale din subordinea ANAF, respectiv unităţilor fiscale ale unităţilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor. Sumele astfel realizate se fac venit la bugetul de stat sau la bugetul local.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.