Sistemele de calitate protejată a produselor agricole şi alimentare (IGP - "Indicaţia Geografică Protejată", DOP - "Denumirea de Origine Protejată", STG - "Specialitate Tradiţională Garantată") reprezintă o modalitate de recunoaştere a calităţii produselor agro-alimentare.

Guvernul a aprobat cadrul instituţional şi unele măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr.1151/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 Noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agro-alimentare. Actul normativ defineşte termenii utilizaţi şi stabileşte autorităţile responsabile cu verificarea documentaţiei pentru obţinerea şi protecţia sistemelor de calitate a produselor agricole şi alimentare (IGP, DOP si STG, prevăzute în Regulamentul UE nr. 1151/2012). De asemenea, Hotărârea stabileşte autorităţile responsabile cu verificarea pe piaţă a etichetării şi utilizării logo-ului naţional sau comunitar. Concret, autoritatea responsabilă cu verificarea documentaţiei necesare pentru obţinerea sistemelor de calitate a produselor agricole şi alimentare va fi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), iar organism de inspecţie şi certificare va fi entitatea acreditată de Asociaţia de Acreditare din România sau de alt organism de acreditare echivalent din Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), aceasta va fi organismul responsabil cu verificarea pe piaţă a etichetării şi utilizării logo-ului comunitar sau naţional. Logo naţional este simbolul naţional care figurează pe etichetele produselor agricole sau alimentare româneşti ce se comercializează sub o denumire înregistrată în Registrul Naţional al Sistemelor de Calitate.

Potrivit prevederilor legale, corectitudinea datelor cuprinse în caietul de sarcini se verifică şi se certifică de către organisme de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare. Costurile aferente verificării şi certificării realităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini, precum şi cele aferente controlului respectării caietului de sarcini sunt suportate de grupul de producători vizat de controlul respectiv. De precizat că procedura de înregistrare şi verificare a documentaţiei pentru dobândirea unui sistem de calitate a unui produs agricol sau alimentar se aprobă prin Ordin MADR, iar regulile specifice privind modelul şi utilizarea logo-ului naţional pentru produsele cu denumire de origine, indicaţie geografică sau specialitate tradiţională garantată care au fost înregistrate în Registrul sistemelor de calitate care au dobândit sau care vor dobândi protecţie naţională vor fi aprobate tot prin Ordin MADR.  

Reamintim că sistemele de calitate protejată a produselor agricole şi alimentare (IGP -„Indicaţia Geografica Protejată", DOP - „Denumirea de Origine Protejată", STG - „Specialitate Tradiţională Garantată") reprezintă o modalitate de recunoaştere a calităţii produselor agro-alimentare care au o caracteristică senzorială influenţată de aria geografică şi oferă producătorilor instrumentele corespunzătoare de identificare şi promovare a acestor produse ale caror caracteristici specifice sunt protejate la nivel naţional şi european.