Noi reguli referitoare la contractele privind dreptul de folosinţă a bunurilor pe durată limitată
Proiectul de Ordonanţă, elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), vizează încheierea contractelor privind dreptul de folosinţă a spaţiilor de cazare şi produselor de vacanţă.
Patru tipuri de contracte
Prevederile Proiectului de Ordonanţă, elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), se aplică tranzacţiilor dintre comercianţi şi consumatori. Astfel, intră sub incidenţa noii reglementări patru tipuri de contracte: contractul privind dobândirea dreptului de folosinţă pe o perioadă determinată a unuia sau a mai multor spaţii de cazare; contractul pe termen lung privind dobândirea unor beneficii pentru produsele de vacanţă; contractul de revânzare; contractul de schimb. Potrivit noilor prevederi, înainte de semnarea unui contract, consumatorii vor primi un formular standard care va cuprinde informaţii care să le permită acestora să compare mai multe oferte pentru a putea lua o decizie informată cu privire la eventuala încheiere a unui contract ce intră sub incidenţa noii reglementări. De asemenea: a fost extinsă perioada în care consumatorul are dreptul de retragere din contract - de la 10 zile, la 14 zile calendaristice; a fost introdusă o anexă care va trebui să curpindă informaţiile obligatorii pe care comerciantul trebuie să le furnizeze comerciantului în legătură cu dreptul consumatorilor în cazul retragerii din contract.
Interdicţie la plata în avans
Noile reglementări menţin interdicţia de a efectua plăţi în avans, în timpul perioadei de retragere din contract, cu precizarea că sunt interzise orice fel de plăţi sau contraprestaţii precum şi blocarea oricărei sume în conturi ori recunoaşterea datoriei către comerciant sau către un terţ. Ordonanţa mai cuprinde şi prevederi speciale cu privire la contractele ce au ca obiect dobândirea unor beneficii pentru produsele de vacanţă. Potrivit ANPC, aceste reglementări au apărut pe fondul unor noi produse apărute pe piaţa unică care permit consumatorului să folosească diferite tipuri de bunuri (de exemplu, vapoare de croaziera, rulote sau bărci) precum şi dreptul de a dobândi anumite beneficii pentru produsele de vacanţă în cadrul "cluburilor de vacanţă cu tarife preferenţiale". Prin Proiectul legislativ se transpun în legislaţia naţională prevederile Directivei 2008/122/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte anumite aspecte referitoare la contractele privind dreptul de folosinţă a bunurilor pe durată limitată, la contractele privind produsele de vacanţă cu drept de folosinţă pe termen lung, precum şi la contractele de revânzare şi de schimb.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.