Proiectul vizează două domenii de reglementare a comerţului cu produse agricole în pieţe, respectiv calitatea de producător agricol a persoanei fizice, cât şi dreptul acesteia de comercializare a produselor proprii.

Guvernul României a aprobat, săptămâna trecută, Proiectul de lege pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Prin Proiect, sunt introduse două noi documente, este vorba despre atestatul de producător, document eliberat persoanei fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia şi care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică, respectiv carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol - document utilizat de persoana fizica care deţine atestat de producător, pentru exercitarea actului de comerţ cu ridicata sau comerţ cu amănuntul, a produselor agricole obţinute în ferma/gospodăria proprie. Ambele documente se emit de Primării, la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-şi valorifice produsele obţinute în ferma/gospodăria proprie. Atestatul de producător se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel zonal/judeţean/regional/naţional, care se înregistrează în acest scop la primării. Avizul se emite după verificarea atât pe baza datelor din Registrul Agricol, cât şi în teren la fermele/gospodăriile agricole deţinute de solicitant, cu privire la existenţa suprafeţelor de teren, respectiv a efectivelor de animale, pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător. Potrivit Guvernului, se elimină, astfel, tentativa unor solicitanţi de a substitui calitatea de producător agricol. În ceea ce priveşte carnetul de comercializare, acesta îndeplineşte un dublu rol: acela de document emis de vânzător care însoţeşte marfa comercializată, precum şi de document care însoţeşte marfa pe perioada transportului de la locul de păstrare la locul de comercializare. De asemenea, carnetul de comercializare asigură fluxul informaţional necesar privind structura sortimentală/cantitativă a produselor valorificate, locul de producere şi destinaţia acestora. Carnetul de comercializare înlocuieşte borderourile de achiziţie, a căror utilizare reprezintă în prezent, în special în comerţul cu produse agricole materie prima, un canal semnificativ de evaziune fiscală. Procentul de alocare pentru producatorii agricoli, a spaţiilor de vânzare în pietele agroalimentare, este de minim 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente.