Obţinerea certificatelor de producător agricol - doar cu viza asociaţiilor
Pentru obţinerea certificatului de producător, solicitanţii vor trebui să depună cereri-tip la primăriile unităţilor administrativ-teritoriale la care sunt înregistrate exploataţiile.
Numai cu verificări în teren
Potrivit Proiectului de Hotărâre al Ministerului Agriculturii privind procedura de eliberare, verificare şi control a certificatului de producător, supusă dezbaterii publice până la data de 7 august, cererile trebuie să fie vizate, în prealabil, de către structurile asociative profesionale, patronale, respectiv sindicale de profil din agricultură la nivel local/zonal. Asociaţiile locale care vizează cererile trebuie: să fie membre în cadrul unor organizaţii/federaţii, respectiv confederaţii reprezentative la nivel naţional; să facă dovada că sunt funcţionale; să aibă cel puţin un angajat specialist în domeniul agricol. Totodată, structurile asociative profesionale/patronale, respectiv sindicale de profil la nivel local/zonal, legal constituite, trebuie să deţină următoarele documente: certificatul de înregistrare fiscală (CUI); hotărârea judecătorească de constituire; statutul şi completările la statut, după caz; bilanţul contabil anual pentru anul anterior înregistrării, depus şi înregistrat la administraţia financiară; documentul care atestă afilierea la o organizaţie/federaţie, respectiv confederaţie reprezentativă la nivel naţional; adeverinţă anuală emisă de o organizaţie/federaţie/confederaţie reprezentativă la nivel naţional din care să rezulte menţinerea calităţii de membru. Verificarea obligatorie în teren pe care asociaţiile o fac înainte de a viza cererea pentru eliberarea certificatului de producător trebuie să stabilească categoria produselor, dar şi estimarea producţiilor şi a cantităţilor destinate comercializării pentru care se solicit eliberarea certificatului de producător.
Eliberarea certificatelor
Certificatele de producător vor fie eliberate anual contra unei taxe stabilite de consiliul local vor fi emise doar titularului, vor avea un sistem de codificare pentru identificarea producătorului, vor fi eliberate pe serii corespunzătoare unui an de piaţă, care începe la 1 iulie şi se sfârşeşte la 30 iunie, vor fi identificate prin seria, care reprezintă indicativul judeţului, precum şi prin numărul de ordine, care începe cu 0001 în cadrul fiecărei serii. În cazul în care condiţiile iniţiale privind emiterea certificatului de producător s-au modificat, producătorul va putea solicita emiterea unui nou certificat de producător cu titlu gratuit, dar respectând regulile de certificare. La data închirierii locului de vânzare în pieţele agroalimentare, administratorul pieţei va trebui să afişeze în mod vizibil, la fiecare punct de vânzare, talonul de identificare a producătorului agricol, ce va cuprinde numele şi prenumele producătorului agricol, seria şi numărul certificatului de producător şi denumirea produselor şi localitatea de origine a acestora. De asemenea, primăriile vor trebui să afişeze la sediile lor liste nominale cu titularii certificatelor de producător şi produsele pentru care s-a eliberat certificatul de producător.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.