Oficiului Județean de Zootehnie (OJZ) Bihor informează că, în baza reglementărilor în vigoare privind creșterea și ameliorarea genetică a animalelor, până la data de 12 iunie, se efectuează lucrările de bonitare, clasare și autorizare a reproducătorilor masculi utilizați la montă naturală autorizată.

Având în vedere importanța deosebită a acțiunii tehnice menționate, în cadrul Oficiului Județean de Zootehnie Bihor (OJZ Bihor) s-a constituit o Comisie, din care fac parte Șeful Centrului Regional de Zootehnie 6 Nord-Vest Maramureș, Coordonatorul județean al Oficiului Județean de Zootehnie Bihor (OJZ Bihor), precum şi responsabilii de specii din cadrul OJZ Bihor. În această componenţă Comisia participă la lucrările de bonitare. Potrivit datelor oficiale, în judeţul Bihor, numărul femelelor de reproducţie pe specii este următorul: taurine - 44.118 capete; bubaline - 745 capete; ovine - 245.848 capete; caprine - 18.109 capete; porcine - 10.620 capete; cabaline - 5.793 capete. La specia de taurine, activitatea de reproducţie se desfăşoară în proporţie de circa 80% prin însămânţări artificiale (I.A.).  Acestea sunt efectuate de către  86 de operatori însămânţători, autorizaţi conform Legii nr. 72/2002 - Legea Zootehnie, cu modificările ulterioare. Diferenţa de 20% din efectivele de femele la specia taurine este cuprinsă în circuitul de reproducţie prin montă naturală autorizată. La specia porcine, la circa 60% din femele se efectuează însămânţări artificiale (I.A.), diferenţa prin montă naturală, iar în ceea ce priveşte celelalte specii, se efectuează montă naturală în proporţie de 100%. Anul acesta se vor autoriza la montă naturală numai reproducători masculi care, la bonitare, îndeplinesc cerinţele minime şi condiţiile sanitar-veterinare cerute de legislaţia în vigoare, după examenul seminalogic efectuat de specialişti OJZ Bihor. "Pentru zonele unde se organizează sistemul de reproducţie prin montă naturală autorizată la specia taurine, se vor autoriza numai tauri cu origine cunoscută (proveniţi din însămânţări artificiale şi mame aflate în controlul oficial al producţiei)" - precizează ing. Ciuclea Gavril, coordonator OJZ Bihor.

La specia bubaline, se vor autoriza la montă naturală şi reproducători fără origine, dar care, în urma aprecierilor de exterior, conformaţie/constituţie, corespund standardelor speciei, sunt individualizaţi conform legislaţiei în vigoare şi care pot fi înscrişi în Registrul genealogic - secţiunea suplimentară.

În cazul ovinelor şi caprinelor, se vor autoriza, berbeci şi ţapi fără origine, dar  cu apartenenţă de rasă, care în urma aprecierilor de exterior - conformaţie, respectiv constituţie, corespund standardului rasei, sunt individualizaţi şi pot fi înscrişi în Registrul genealogic - secţiunea secundară. În ceea ce priveşte specia porcine, pot fi autorizaţi numai vieri cu origine cunoscută, care provin din ferme cuprinse în controlul oficial al producţiei. La cabaline, se vor autoriza la montă naturală şi reproducători fără origine, dar cu apartenenţă de rasă care, de asemenea, în urma aprecierilor de exterior - conformaţie/constituţie, corespund standardului rasei, sunt individualizaţi prin microcipare sau dangalizare, au paşapoarte şi corespund criteriilor sanitar-veterinare, impuse de legislaţia în vigoare. De precizat că, odată cu această acţiune, specialiştii OJZ Bihor au obligaţia de a discuta cu primarii localităţilor unde nu se execută însămânţarea artificială sau montă naturală autorizată, pentru a stabili sistemul de reproducţie, fie prin montă naturală, cu respectarea Ordinului comun al MADR şi MAI nr. 861/614 din 2003, fie prin înfiinţarea de PIAV-uri (puncte de însămânţare artificială).