Întreprinderea familială este o formă de organizare economică fără personalitate juridică, formată de un întreprinzător persoană fizică împreună cu familia sa.
Domenii de desfăşurare a activităţii
Activităţile economice desfăşurate de o întreprindere familială (IF) pot fi în agricultură, industrie, turism, construcţii, IT şi comerţ. Nu se pot constitui în IF profesiile liberale, activităţile economice a căror desfăşurare este organizată şi reglementată prin legi speciale şi activităţile economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restricţii de desfăşurare sau alte tipuri de interdicţii. Potrivit legii, medicii, experţii contabili, auditorii, arhitecţii, avocaţii, notarii nu vor putea să-şi desfăşoare activitatea prin intermediul unei întreprinderi familiale, ci doar prin intermediul unor forme de organizare reglementate de legile care guvernează profesiile respective. În România, se pot organiza ca întreprinderi familiale atât cetăţenii români, cât şi cei dintr-un stat membru al Uniunii Europene şi cei dintr-un stat aflat în spaţiul economic european. Întreprinderea familială (IF) se constituie printr-un acord încheiat de membrii familiei, obligatoriu în formă scrisă. Prin acest acord de constituire se desemnează şi un împuternicit al întreprinderii, care o va reprezenta în faţa terţilor şi va gestiona interesele acesteia. Reprezentantul IF trebuie să aibă minim 18 ani, iar ceilalţi membri trebuie să aibă cel puţin 16 ani. Nici unul dintre membri nu trebuie să fi săvârşit fapte sancţionate de legile financiare, vamale şi de cele care privesc disciplina financiar-fiscală (de tipul celor din cazierul fiscal).
Documente necesare
Pentru dosarul de înregistrare a IF se obţine de la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) o cerere tip, la care se adaugă rezervarea de denumire şi cazierul fiscal pentru toţi membrii (în format electronic). De asemenea, de la Registrul Comerţului se obţine şi se adaugă o declaraţie pe propria răspundere privind îndeplinirea condiţiilor de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi al protecţiei muncii. Dosarul de înregistrare va cuprinde şi câte o copie după actul de identitate al fiecărui membru, documentele aferente sediului (contract de închiriere şi/ sau titlul de proprietate), specimenul de semnătura al reprezentantului IF, acordul de constituire încheiat de membrii familiei, procură specială pentru reprezentantul întreprinderii desemnat prin acordul de constituire (sub semnătura privată), prin care acesta este împuternicit să o reprezinte, şi dovezile privind achitarea taxelor legale. Dacă este cazul, pentru înregistrare se pot depune şi documente care atestă pregătirea profesională şi cele care atestă experienţa profesională a membrilor. Costurile de înregistrare se situează între 500 şi 1.000 de lei. Dosarul cu toate actele necesare se depune la ORC. Precizăm că orice modificare ulterioară în activitate IF va fi depusă tot la Registrul Comerţului unde aceasta a fost înregistrată. Autorizaţia de funcţionare este acordată pe un termen nelimitat sau pe o anumită perioadă, în situaţia în care se solicită acest lucru. Pentru suspendarea unei întreprinderi familiale se urmează aceiaşi paşi ca şi la oricare altă formă de organizare comercială.