Până la 30 iulie, programul privind înlocuirea sistemelor clasice de încălzire
Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor informează că, prin Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, Bihorului i-a fost alocată suma de 3.045.392 lei pentru un număr de 500 de solicitări.
Subvenţii între 3.000 şi 8.000 lei
Programul "Casa Verde" are, pentru anul în curs, alocată suma de 110 milioane de lei, bani fiind repartizaţi pe judeţe, în funcţie de numărul de locuitori. Astfel, Bihorul, la un total de 600.246 locuitori, are alocată suma de 3.045.392 lei. Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare; până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură; până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Finanţarea se acordă pentru achiziţia de instalaţii pentru producerea de energie termică, inclusiv instalaţii pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie regenerabilă, pentru cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului, efectuarea, verificarea probelor şi încercărilor şi pentru acoperirea TVA. Un aspect important îl reprezintă faptul că se finanţează exclusiv acele cheltuieli efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.
Condiţii, documente necesare
Pentru a aplica la acest Program, solicitantul trebuie să îndeplinească
următoarele condiţii: să fie persoană fizică cu domiciliul pe teritoriul României; să fie proprietar/coproprietar al imobilului pe/în care se implementează proiectul; imobilul să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti; să nu aibă obligaţii restante la bugetul de stat; în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului, să nu fi încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului; să nu fi sponsorizat activităţi cu efect negativ asupra mediului. Dosarul de finanţare se va depune la APM Bihor şi va cuprinde: Cerere de finanţare nerambursabilă, completată prin tehnoredactare computerizată şi semnată de solicitant, în original; Declaraţie pe proprie răspundere a solicitantului, conform anexei nr. 3 la Ghidul de finanţare a programului, completată şi semnată de solicitant, în original; Act de identitate al solicitantului, în copie; Extras de carte funciară care să ateste dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra imobilului pe/în care se va realiza proiectul, în original, sau autorizaţie de construire emisă solicitantului, în copie legalizată pentru imobilele aflate în construcţie; Certificat de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul local, în original, valabil la data depunerii dosarului de finanţare; Adeverinţă privind existenţa contului bancar al solicitantului finanţării, emis de o bancă comercială, în original şi, respectiv, un plic.
Potrivit datelor APM Bihor, până ieri, au fost depuse un număr de 238 de solicitări, majoritatea pentru instalarea de panouri solare şi pompe de căldură, respectiv pentru instalaţii de producere a energiei termice pe bază de peleţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.