Pe întreg teritoriul UE, Regulament privind recoltarea ilegală a lemnului
Noul regulament va interzice vânzarea pe piaţa Uniunii Europene (UE) a lemnului recoltat ilegal sau a produselor obţinute din lemn recoltat ilegal.
Evidenţe stricte pentru comercianţi
Pădurile bine gestionate sunt o importantă sursă regenerabilă de materiale şi, de asemenea, furnizează multe servicii de mediu. Exploatarea ilegală a pădurilor, în parte datorată cererii de lemn din UE, are însă consecinţe negative pentru durabilitatea pe termen lung. Potrivit noului Regulament, operatorii din UE care vând pentru prima dată lemn şi produse din lemn pe piaţa UE - indiferent dacă acestea sunt din UE sau importate - vor trebui să ştie de unde provine lemnul pe care îl folosesc. Aceştia vor trebui să ia măsuri pentru a se asigura că lemnul a fost recoltat în conformitate cu legislaţia relevantă din ţara de recoltare. Comercianţii din lanţul de aprovizionare din cadrul UE vor trebui să ţină evidenţe, pentru a şti de la cine a fost cumpărat lemnul sau produsul din lemn pe care îl comercializează şi cui i-a fost vândut. De menţionat că legislaţia va consolida eforturile de stopare a exploatării ilegale a pădurilor, care dăunează serios mediului, provoacă declinul biodiversităţii şi subminează eforturile celor care încearcă să gestioneze pădurile în mod responsabil.
Sancţiuni aspre pentru încălcarea normelor
Exploatarea ilegală a pădurilor - recoltarea, transportul, vânzarea sau cumpărarea de lemn cu încălcarea legislaţiei naţionale aplicabile, are efecte grave asupra mediului. Ea contribuie la procesul de defrişare şi de degradare a pădurilor, responsabil pentru circa 20% din emisiile globale de CO2, şi reprezintă o ameninţare la adresa biodiversităţii. De asemenea, exploatarea ilegală a pădurilor înseamnă pierderi semnificative de venituri pentru administraţiile naţionale, care ar fi putut fi altfel folosite la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate, a educaţiei şi a altor servicii publice - un aspect în special important pentru ţările în curs de dezvoltare - şi subminează implementarea unei gestionări durabile a pădurilor. Statele membre vor fi responsabile cu aplicarea de sancţiuni operatorilor care încalcă normele, legalitatea fiind definită prin trimitere la legislaţia ţării în care a fost recoltat lemnul. Regulamentul se va aplica, începând cu martie 2013, tututor statelor membre UE, el având în atenţie o gamă largă de lemn şi produse din lemn, inclusiv produse din lemn masiv, produse din placaj şi PAL, mobilă, pastă de hârtie şi hârtie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.