Conform HG nr. 274/2013, ajutorul de minimis se acordă IMM-urilor care realizează investiţii iniţiale în active corporale şi generează minim 5 sau 7 noi locuri de muncă.

Până la 200.000 EUR

Începând cu 28 mai, a intrat în vigoare Hotărârea nr. 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii ("ajutor de minimis pentru IMM-uri"). Reamintim că, potrivit legii, Întreprinderile Micro, Mici şi Mijlocii (IMM) sunt întreprinderile care angajează mai puţin de 250 de persoane şi care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 de milioane de euro şi/sau deţin active totale de până la 43 de milioane de euro. De precizat că investiţia iniţială nu trebuie demarată până la momentul primirii acordului pentru finanţare. Valoarea maximă a ajutorului de minimis acordat este: până la 100.000 EUR, inclusiv, pentru întreprinderile care desfăşoară activităţi în domeniul transportului rutier; de la 100.000 - 200.000 EUR, inclusiv, pentru  întreprinderile care derulează activităţi în toate celelalte sectoare, cu excepţia celor prevăzute în regulamentul comunitar, respectiv: pescuit şi acvacultură; producţia primară, transformarea şi comercializarea de produse agricole; activităţi legate de export; folosirea mărfurilor autohtone în locul celor importate; activităţi în sectorul cărbunelui; achiziţia de vehicule de transport rutier de mărfuri, acordate întreprinderilor care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terţilor. Atenţie! Ajutorul de minimis nu se acordă întreprinderilor aflate în dificultate.

Condiţie: noi locuri de muncă

Acordarea ajutorului este condiţionată de crearea de noi locuri de muncă până la finalizarea investiţiei şi menţinerea acestora pe o perioadă de minimum 3 ani de la finalizarea investiţiei, astfel: 5 locuri de muncă, din care cel puţin 2 - pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de până la 100.000 euro, inclusiv; 7 locuri de muncă, din care cel puţin 3 - pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 euro pana la 200.000 euro, inclusiv. Întreprinderile care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate vor transmite Ministerului Finanţelor Publice (MFP) o cerere de finanţare însoţită de o serie de documente, printre care: un plan de investiţii, cu evidenţierea cheltuielilor eligibile; un studiu tehnico-economic din care rezultă viabilitatea proiectului de investiţii şi eficienţa economică în următorii 3 ani de la finalizarea investiţiei; un angajament ferm de menţinere a locurilor de muncă existente la data înregistrării Cererii, precum şi crearea de noi locuri de muncă până la finalizarea investiţiei. După analizarea documentaţiei, MFP va emite Acordul pentru finanţare a proiectului realizat de beneficiar. De precizat că emiterea acordurilor pentru finanţare se va face de la deschiderea sesiunii (2013) până la 30 iunie 2014, în limita bugetului total alocat, cu posibilitatea prelungirii, iar plata ajutorului de minimis se va face în perioada 2014 - 2016, în limita bugetului anual alocat schemei.