La o lună de la lansarea programului, numărul exact al fermierilor care şi-au deschis conturi pentru a depune on-line documentaţia necesară era, la finele săptămânii trecute, 971.


În urmă cu mai bine de o lună, la data de 20 mai, era deschisă oficial sesiunea de de cereri de proiecte finanţate prin Măsura 121 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. De aceasta dată, noutatea faţă de programele anterioare era aceea că cererile puteau fi depuse şi on-line, existând la acea vreme oarece temeri ca unii dintre solicitanţi nu se vor putea descurca cu această nouă modalitate. Realitatea prezentă denotă faptul că fermierii nu au avut niciun fel de problemă, la acest moment fiind create 971 de conturi on-line prin intermediul cărora solicitanţii urmează să îşi depună documentaţia necesară. Conform datelor APDRP, doar 5 utilizatori au depus proiectele intergral şi 223 au depus parţial documentele. Aplicaţia on-line a APDRP este utilizată în această perioadă de către 223 de potenţiali beneficiari, care se află în diferite etape de completare a procesului de depunere on-line a cererii de finanţare. De asemenea, până în acest moment, au fost solicitate 2,70 milioane de euro prin 5 cereri de finanţare depuse on-line, care au fost declarate conforme şi au parcurs toate etapele, fiind preluate automat în Sistemul de gestiune a documentelor al APDRP, pentru demararea etapelor procedurale de evaluare şi selecţie. Pe lângă cererile depuse on-line, fermierii vor putea depune şi la sediile Oficiilor Judeţene ale APDRP proiecte care solicită fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor de familie prin Măsura 121 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Reamintim că prima sesiune de depunere de proiecte finanţate din PNDR 2014-2020 pentru Măsura 121 "Modernizarea exploataţiilor agricole" va fi deschisă până la data de 18 iulie, alocarea sesiunii fiind de 150 milioane de euro, împărţiţi astfel: 100 milioane euro (95% contribuţia UE, 5% - a României) vor fi alocaţi pentru modernizarea fermelor: 50 milioane euro pentru sectorul vegetal, 50 milioane euro pentru cel zootehnic (achizitii de utilaje - câte 40 milioane euro; proiecte cu construcţii montaj - câte 10 milioane euro), respectiv 15 milioane euro pentru implementarea standardelor pentru lapte crud. Pentru standardul lapte crud, solicitantul trebuie să deţină peste 10 capete vaci lapte/bivoliţe.
-35 mil. euro vor fi alocate special pe Măsura 121 pentru fermele de familie (exploatatii de 2-50 UDE) - câte 17,5 milioane euro pentru sectorul vegetal, respectiv sectorul zootehnic. Plafonul minim pentru un proiect finanţat prin Măsura 121 este de 5.000 euro şi poate ajunge la 2 milioane euro pentru ferme individuale şi, respectiv, la 4 milioane euro pentru proiecte depuse de forme asociative. Sprijinul nerambursabil poate fi între 40% şi 70%. de euro.