Contribuabilii persoane fizice care vor investi în societăţi cu răspundere limitată ar putea beneficia de o serie de facilităţi fiscale. Investiţia va trebui realizată, însă, în anumite condiţii şi menţinută pe o perioada de timp determinată.

Proiectul de lege aprobat de Executiv defineşte investitorul invididual (sau business angel) ca fiind investitorul privat, persoană fizică, care sprijină ideile noi în afaceri şi doreşte să participe la transpunerea lor în practică încă din stadiul incipient prin suport financiar şi managerial. Investiţia în SRL presupune dobândirea de către investitorul persoană fizică a unei părti din capitalul social al SRL printr-un contract de cesiune, aşa cum reiese din dispoziţiile propuse de Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism. Mai mult decât atât, investitorul individual - business angel ar putea acorda împrumuturi băneşti către SRL al cărei asociat a devenit, iar în aceste condiţii urmează să beneficieze de anumite facilităţi fiscale. Astfel, veniturile sub formă de dividende obţinute de investitorul individual pentru părţile sociale dobândite urmează să fie scutite de impozit pentru o perioadă de cinci ani. Mai mult decât atât, diferenţa pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de cumpărare rezultată din transferul dreptului de proprietate asupra părţilor sociale obţinute de investitorul individual ar putea fi scutită de impozit dacă transferul va avea loc după trecerea unui termen de trei ani de la dobândire. Atenţie! Pentru a beneficia de facilităţile fiscale, investitorul nu trebuie să deţină mai mult de 49% din părţile sociale ale SRL în cauză, iar facilităţile fiscale care urmează să fie introduse nu vor fi transmisibile.

Potrivit Proiectului de lege publicat pe site-ul DIMMMAT, investiţia în SRL urmează să se realizeze prin cesiunea aportului de capital social, în condiţiile art. 87 din Legea societăţilor nr. 31/1990. Mai precis, cesiunea aportului de capital social este posibilă dacă a fost permisă prin actul constitutiv al societăţii. Acelaşi articvol stabileşte şi faptul că cesiunea nu liberează pe asociatul cedent de ceea ce mai datorează societăţii din aportul său de capital. În ceea ce priveşte transmiterea părţilor sociale între cedent şi cesionarul din afara societăţii, investitorul individual - business angel, potrivit art. 202 alin. (2) din Legea societăţilor nr. 31/1990, aceasta este permisă numai dacă a fost aprobată de asociaţi reprezentând cel puţin trei pătrimi din capitalul social. De asemenea, societatea va trebui să ia măsurile necesare pentru obţinerea şi deţinerea unor informaţii complete, clare şi actualizate despre structura deţinătorilor părţilor sociale, inclusiv a investitorului individual - business angel, şi le va pune la dispoziţia Registrului Comerţului sau a altor autorităţi competente, conform prevederilor legale. Investitorul care va dobândi o parte din capitalul social al SRL va putea să acorde respectivei societăţi un împrumut, aceasta fiind o condiţie pentru a beneficia de facilităţile fiscale. Pentru a fi beneficiar al împrumutului acordat de către investitor, SRL-ul trebuie: să aibă cel mult trei ani de la înfiinţare; să nu aibă datorii către bugetul de stat pe întreaga perioadă de acordare a facilităţilor; să fie întreprindere autonomă în sensul Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderor mici şi mijlocii; să fie în stare de faliment ori lichidare, conform Legii nr. 85/2014. Dacă aceste condiţii vor fi îndeplinite, atunci contractul de împrumut dintre investitorul individual - business angel şi SRL urmează să fie încheiat în conditiile art. 2158 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil. Contractul de împrumut va fi semnat la aceeaşi dată cu contractul de cesiune, urmând să intre în vigoare la data înscrierii în Registrul Comerţului a noului asociat. Proiectul de lege, în varianta aflată în dezbatere publică pe site-ul Departamentului pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMAT), urmează să fie trimis în Parlament pentru a-şi urma traseul legislativ.