Pentru produsele vândute - Producătorii agricoli - obligaţi la atestatele de producător
Potrivit Legii nr. 145/2014, producătorii agricoli persoane fizice care îşi vând produsele obţinute în gospodăria proprie vor trebui să elibereze cumpărătorilor documente asimilabile unor chitanţe şi să deţină şi un atestat de producător.
Sancţiuni de până la 22.500 lei
Astfel, certificatul de producător, utilizat în prezent, va fi înlocuit cu un atestat de producător, iar pe lângă acest act, va fi necesar şi un carnet de comercializare, care va putea fi asimilat unui chitanţier. Cei care nu vor respectă aceste reguli riscă amenzi de până la 22.500 lei. Practic, atunci când vor vinde produse, producătorii agricoli vor trebui să elibereze cumpărătorilor o filă din carnetul de comercializare. Conform Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, atestatul de producător reprezintă documentul eliberat persoanei fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia, şi care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică. Acest document va cuprinde numele şi prenumele producătorului agricol, precum şi denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol organizat de autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază se afla terenul/ferma/gospodăria. Atestatul de producător va fi valabil un an calendaristic de la data emiterii şi va fi vizat semestrial, prin aplicarea ştampilei şi a semnăturii primarului comunei, oraşului, municipiului, după caz. Noile dispoziţii prevăd că documentul se va elibera, la cerere, persoanelor fizice, după ce autorităţile vor verifica, atât pe baza datelor din registrul agricol, cât şi pe baza celor din teren, dacă există suprafeţele de teren, respectiv efectivele de animale pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător. După aceea, primarul va elibera atestatul de producător în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, respectiv patronale/sindicale din agricultură, după caz, constituite potrivit legii şi organizate la nivel local şi judeţean.
Carnet de comercializare
Certificatele de producător emise în temeiul HG nr. 661/2001 pot fi utilizate până la expirarea perioadei de valabilitate a vizei aplicate pe acestea, dar nu mai tarziu de 180 de zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 145/2014 - 1 mai 2015. Potrivit legii, agricultorii persoane fizice care vor deţine un atestat de producător, vor trebui să aibă şi un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol. Acesta este documentul utilizat de persoana fizică care deţine atestat de producător, precum şi de soţul/soţia, rudele/afinii de gradul I, după caz, pentru exercitarea actului de comerţ cu ridicata sau comerţ cu amănuntul a produselor agricole obţinute în ferma/gospodăria proprie. Vânzarea produselor cumpărate de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare este interzisă. Carnetul de comercializare se va utiliza exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum şi pentru produse apicole şi se va elibera la cerere de către primarul pe a cărui rază de competenţă se află terenul/ferma/gospodăria în care se obţin produsele estimate a fi destinate comercializării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării. Concret, atunci când vor vinde produse, agricultorii vor utiliza filele din acest carnet, astfel: primul exemplar se va înmâna cumpărătorului; al doilea - se va păstra de vânzător; al treilea exemplar - va rămâne la carnet. Totuşi, excepţie de la aceste prevederi o reprezintă situaţia în care vânzarea se va desfăşura în pieţe agroalimentare, târguri şi pieţe ambulante, situaţii în care producătorii agricoli vor fi obligaţi să înscrie, la sfârşitul fiecărei zile, într-o filă corespunzătoare, produsele agricole şi cantităţile totale vândute în ziua respectivă. Tot în aceste cazuri, producătorii vor fi obligaţi să afişeze la locul de vânzare eticheta de produs, care va conţine informaţii cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului şi, evident, preţul de vânzare. Precizăm în încheiere că Legea nr. 145/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I, nr. 794/31 octombrie, şi a intrat în vigoare pe 3 noiembrie a.c.
atestat de producator+carnet de comercializare+taxa piata+taxa masa piata+omologare cantar+certificat de sanatate+++++++++++++++++=FALIMENT!!!!!!!!!!!
Oferte de lucru urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul "Info" la adresa de email: prosperand@gmail.com
Ai nevoie de bani?Iti propun un job usor-3 ore pe zi lucrand de acasa de la calculatorul conectat la internet,poti castiga cel putin 300 dolari pe luna.Nu este o farsa este o oferta foarte serioasa.Nu este nici mlm,nici joc pyramidal.Daca vrei sa afllii mai multe detalii trimite”info” la adresa miha_michelle2002@yahoo.com