Un sprijin de 260 de milioane de euro din partea BEI va fi folosit pentru modernizări și dotări ale unităților spitalicești, inclusiv în Bihor, precum și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, au anunțat reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Trei contracte de finanțare au fost semnate între Banca Europeană de Investiții și Ministerul Finanțelor, cu o valoare totală de peste 260 milioane euro. Contractele vizează, pe de o parte îmbunătățirea siguranței drumurilor naționale din România și reducerea numărului de accidente, răniri și decese, iar pe de cealaltă, reabilitarea, reamenajarea și extinderea a 26 unități sanitare din țară, în scopul pregătirii acestora din perspectiva unor potențiale viitoare pandemii, dar și pentru susținerea sectorului spitalicesc public supraîncărcat, au explicat reprezentanții ministerului.

„În ceea ce privește contractul de finanțare în valoare de 50 mil Euro, destinat sprijinirii realizării unor investiții privind siguranța rutieră, data limită de tragere a împrumutului este de 5 ani de la semnare. Valoarea totală a proiectului este de circa 100 milioane euro, iar implementarea acestuia va fi asigurată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Proiectul include 89 de investiții în sensuri giratorii, pasaje superioare sau subterane, respectiv sisteme de dirijare/semnalizare și se estimează că va fi finalizat până în anul 2027”, au precizat cei de la Ministerul Finanțelor.

Tot cu bani de la BEI vor fi modernizate și extinse 26 de unități medicale din diferite zone ale țării.

„BEI va finanța 2 proiecte de investiții de peste 210,6 milioane euro pentru susținerea sectorului spitalicesc public supraîncărcat. Proiectele au în vedere reabilitări, extinderi, consolidări, modernizări și dotări pentru 26 de unități spitalicești din județele Bacău, Bihor, Brașov, Călărași, Constanța, Covasna, Dolj, Harghita, Giurgiu, Neamț, Olt, Prahova, Teleorman și Municipiul București”, a precizat Ministerul de Finanțe.

Implementarea proiectelor din domeniul sanitar va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), prin Compania Națională de Investiții (CNI). Se estimează că realizarea investițiilor va fi finalizată în 2025.