Fondurile pot fi accesate prin două măsuri din noul PNDR, respectiv prin Măsura 121 - modernizarea exploataţiilor agricole şi Măsura 112 - tinerii fermieri.

Tinerii fermieri care vor să-şi înfiinţeze o livadă pot accesa fonduri europene în agricultura, Ministerul Agriculturii anunţând că, pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro. Banii se vor acorda în două tranşe, prima - în valoare de 75% se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua - în maxim trei ani de la decizia de finanţare. Fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se afla exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devina fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp. Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze înainte primirii celei de-a doua tranşe, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe. Reamintim că, prin PNDR 2014 - 2020, România are alocată o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro vin din fonduri europene, iar 1,347 de miliarde - de la bugetul de stat.

Potrivit MADR, documentele de obţinere a fondurilor europene pentru pomicultură, se referă la următoarele cheltuielili eligibile: reconversia plantaţiilor existente, inclusiv costurile pentru defrişare, materiale de plantare, sisteme de susţinere, pregătirea solului, lucrări de plantare, plase antigrindină şi drumuri de exploatare; înfiinţarea de plantaţii pomicole, inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de susţinere, pregătirea solului, lucrări de plantare, plase antigrindină şi drumuri de exploatare; înfiinţartea de plantaţii cu material săditor şi portaltoi, inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de susţinere, pregătirea solului, lucrări de plantare, plase antigrindină şi drumuri de exploatare; construcţia, modernizarea şi dotarea spaţiilor de depozitare şi a unităţilor de procesare la nivelul exploataţiei; achiziţionarea de maşini/utilaje şi echipamente noi, în limita valorii de piaţă a bunului respectiv; achiziţionarea, inclusiv prin leasing, de mijloace de transport compacte, frigorifice, inclusiv remorci şi semiremorci specializate în scopul comercializării produselor în cadrul lanţurilor scurte. Totodată, sunt eligibile şi: amenajarea, construcţia şi dotarea spaţiilor de desfacere din cadrul exploataţiei; investiţiile care vizează îmbunătăţirea performanţelor de mediu ale exploataţiilor pomicole; achiziţionarea sau dezvoltarea de software şi achiziţionarea de brevete, licenţe, drepturi de autor, mărci.