Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a plătit, în cursul anului 2010, către solicitanţii de fonduri europene peste 1,05 miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 600 de milioane de euro reprezintă plăţi către beneficiarii măsurilor de investiţii implementate de către APDRP.

Au fost utilizate 49% din fonduri

Totodată, peste 400 de milioane de euro sunt plăţile efectuate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în contul Măsurilor de sprijin direct. În total, de la demararea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în anul 2008, APDRP a efectuat plăţi în valoare totală de 1,72 de miliarde de euro, urmând ca în perioada următoare ritmul de plată să crească foarte mult. Numărul contractelor de finanţare încheiate cu beneficiarii măsurilor de investiţii disponibile prin PNDR este de 19.529, valoarea tuturor acestor contracte depăşind 3,39 de miliarde de euro. Cea mai mare valoare a plăţilor, aproape 218 milioane euro, s-a înregistrat pentru „Modernizarea exploataţiilor agricole" (Măsura 121).  Această sumă reprezintă 24% din totalul alocării de 913,3 milioane de euro pentru această măsură de investiţii şi se află la dispoziţia potenţialilor beneficiari pe parcursul întregii perioade de implementare a PNDR, mai precis între anii 2007 - 2013. Suma disponibilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală până în anul 2013 depăşeşte 9.6 miliarde euro. Raportat la valoarea contractelor încheiate, au fost utilizate 49% din fonduri, 18% din acestea fiind deja plătite către beneficiari.

Priorităţi de finanţare

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013 (PNDR) este Programul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţii private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Banii disponibili, respectiv fondurile nerambursabile, pentru realizarea acestui program sunt de aproape 10 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde euro sunt bani alocaţi României de Uniunea Europeană prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, restul provenind de la bugetul naţional. PNDR este destinat dezvoltării zonelor rurale din România, prin crearea condiţiilor moderne de trai în societăţile rurale şi prin identificarea unor oportunităţi reale pentru toţi cei care vor să rămână în spaţiul rural. Un alt obiectiv al PNDR este păstrarea diversităţii la sate ca un patrimoniu socio-cultural integrat european. Pentru realizarea acestor obiective, au fost stabilite 4 priorităţi de finanţare prin PNDR, denumite generic axe. Aceste priorităţi sunt: creşterea competitivităţii produselor agricole şi silvice - Axa I; îmbunătăţirea mediului şi a spaţiului rural - Axa II; creşterea calităţii vieţii în mediul rural şi diversificarea economiei rurale - Axa III; LEADER  - Axa IV.

Descrierea detaliată a măsurilor de investiţii este disponibilă pe pagina oficială de internet a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare rurală şi Pescuit, www.apdrp.ro.