Plata se face în două rate egale - Impozitarea veniturilor din activităţi agricole
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) reaminteşte că, prin OG nr. 8/2013, a fost extinsă impozitarea pe venit şi la anumite activităţi agricole care până acum nu erau supuse impunerii.
Categorii de activităţi
Potrivit legii, este vorba despre următoarele activităţi: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. De asemenea, şi veniturile din silvicultură şi piscicultură vor fi impozitate cu 16%, nici acestea nefiind incluse până acum în sfera impozitării pe venit. Pentru veniturile obţinute din toate aceste activităţi se va plăti o cotă de impozit de 16%, indiferent dacă sunt obţinute individual s-au într-o formă de asociere. Sistemul de impunere al noilor categorii de venituri incluse în sfera impozitării de venit diferă, astfel încât în cazul veniturilor din silvicultură şi piscicultură venitul net anual se determină numai în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. În schimb, în cazul activităţilor agricole venitul net anual se determină pe baza normelor de venit, iar acolo unde nu sunt norme de venit determinarea venitului net se face în sistem real pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. Impozitul pe veniturile din activităţi agricole se calculează de unitatea fiscală prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului anual pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Depunerea declaraţiei
Contribuabilii care determină venitul pe baza normei de venit au obligaţia să depună anual Formularul 221 - "Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit" până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. Ulterior depunerii Formularului 221, Fiscul emite decizia de impunere anuală, conform căreia se efectuează plata impozitului către bugetul de stat în două rate egale, de 50%, până la data de 25 octombrie, inclusiv, respectiv 15 decembrie, inclusiv. În situaţia în care activitatea se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţia depunerii Formularului 221 revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. Reamintim că potrivit unui Proiect de Ordonanţă publicat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, anumite categorii de contribuabili vor putea să îşi achite impozitul pe venit şi contribuţiile sociale la compartimentele de specialitate ale unităţii administrativ-teritoriale corespunzătoare localităţii în care îşi au domiciliul fiscal, fără să mai fie nevoie să se deplaseze la administraţia financiară aferentă, această facilitate fiind disponibilă contribuabililor care obţin venituri din activităţi agricole.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.