Agricultorii care intenţionează să aplice pentru această schemă de finanţare trebuie să deţină o exploataţie agricolă încadrată în categoria de fermă mică, având dimensiunile între 8.000 – 11.999 SO (valoarea producţiei standard).

Fermele mici pot beneficia de fonduri europene, în valoare de 15.000 de euro pe proiect, în cadrul Submăsurii 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020. Potrivit Ghidului solicitantului, pentru a putea accesa sprijinul financiar, fermierii trebuie: să se încadreze în categoria microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici, cu verificarea inclusiv a condiţiei de întreprinderi partenere sau legate pentru încadrarea în categoria de microîntreprindere sau întreprindere mică. Pot fi eligibili solicitanţii care, indiferent de activitatea desfăşurată şi în alte întreprinderi agricole sau non-agricole, respectă statutul de microîntreprindere, respectiv întreprindere mică. Dimensiunea economică a exploataţiei agricole - între 8.000 – 11.999 € S.O, valoare producţie standard - va fi stabilită conform situaţiei existente la momentul depunerii cererii de finanţare, aşa cum este înregistrată în IACS - APIA din perioada de depunere stabilită conform legislaţiei naţionale şi/sau în Registrul exploataţiilor – ANSVSA, precum şi la Primărie în Registrul Agricol. Pentru calculul dimensiunii economice se va considera ultima perioadă (campanie) de depunere (înregistrare/actualizare) a cererii unice de plată pe suprafaţă în IACS ca fiind anul în care au fost înregistrate suprafeţele de teren la APIA, în numele formei de organizare a solicitantului (PF, PFA, II, IF, SRL), începând cu anul 2015. De asemenea, fermierul trebuie să aibă exploataţia agricolă înregistrată cu minim 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului, ţinându-se cont de înregistrarea exploataţiei, indiferent de forma de organizare economică cu care figurează în Registrul Unic de Identificare (RUI)/ Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE), precum şi la Primărie în Registrul Agricol, cu cel puţin 24 de luni înaintrea depunerii cererii de finanţare. O altă condiţie ce se cere îndeplinită vizează Planul de afaceri care nu poate cuprinde alte acţiuni din cadrul PNDR 2014-2020, în afara celor specifice Submăsurii 6.3 şi care nu sunt în acord cu obiectul de activitate efectiv al întreprinderii. Planul de Afaceri trebuie să demonstreze că sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformităţii cu standardele europene, modernizarea şi dezvoltarea exploataţiei, implementarea acestuia trebuind să înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data semnării Deciziei de acordare a sprijinului. De asemenea, agricultorul nu trebuie să fi beneficiat anterior de sprijin prin această submăsură. Înaintea solicitării celei de-a doua tranşe de sprijin, beneficiarul trebuie să facă dovada creşterii performanţelor economice ale exploataţiei, prin comercializarea producţiei proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranşe de sprijin. Fermierul trebuie să aibă stabilit domiciliul/sediul social în Unitatea Administrativ Teritorială în care este înregistrată exploataţia.

Sprijinul nerambursabil de maxim 15.000 Euro se acordă în două tranşe astfel: 75% din cuantumul sprijinului - la primirea deciziei de finantare şi 25% din cuantumul sprijinului - în maxim 3 ani de la primirea deciziei de finanţare.