Prin PNDR, investitii în utilaje de brichetat pentru obţinerea peleţilor
Ani la rând, s-a pus accentul pe energiile eoliană şi solară, neglijându-se însă o altă sursa de energie esenţială şi accesibilă, şi anume biomasa, cea mai abundentă de pe planetă. Biomasa include absolut toată materia organică produsă prin procesele metabolice ale organismelor vii.
Avem un potenţial ridicat de biomasă
Prin deshidratarea acestei resurse, se obţin peleţii şi bricheţii, o formă de combustibili solizi, nepoluanţi, cu un randament net superior în arderea materiei lemnoase. România dispune de un potenţial foarte ridicat de biomasă, circa 50% din potenţialul de resurse regenerabile, care este însă insuficient exploatat. Acest aparent dezavantaj, susţinut de fondurile europene nerambursabile acordate, permite o mai mare accesibilitate firmelor producătoare de combustibili solizi ecologici. Uniunea Europeană devine astfel un susţinător marcant pe scena energiei regenerabile, prin politicile ecologice şi fondurile alocate în acest sens. Peleţii şi bricheţii sunt combustibili solizi, cu un conţinut relativ scăzut de umiditate, obţinuţi din rumeguş, aşchii de lemn, scoarţă de copac, frunze uscate şi paie. Peleţii sunt consideraţi o sursă eficientă pentru încălzirea locuinţelor şi a apei, resturile de lemn reprezentând o energie mai ieftină decât cea obţinută din combustibilii fosili tradiţionali (carbine sau petrol). Aceştia sunt eco-combustibili, pentru că nu conţin niciun fel de substanţe periculoase şi emit mai puţin CO2 decât cărbunele sau petrolul. Spre deosebire de lemnul de foc, peleţii au o putere calorică de 1,5 ori mai mare, iar 1 kilogram de peleţi are o putere energetică de 4,8 kWh.
Până la 200.000 de euro
Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală finanţează investiţii în utilaje de brichetat pentru obţinerea peleţilor, prin intermediul următoarelor măsuri din cadrul PNDR 2007-2013: Măsura 121 "Modernizarea exploataţiilor agricole" pentru înfiinţarea plantaţiilor de salcie, precum şi investiţii în utilaje de brichetat pentru obţinerea peleţilor dacă aceştia sunt folosiţi ca sursă de energie regenerabilă în propria fermă; Schema de ajutor de stat N578/2009 sprijină energia din surse regenerabile obţinută în urma realizării investiţiilor menţionate trebuie utilizată exclusiv în activitatea proprie; Măsura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi" doar dacă materia primă pentru obţinerea peleţilor nu este din producţia proprie. În cadrul acestei Măsuri, doritorii pot beneficia de o finanţare nerambursabilă de 70% din valoarea totală a proiectului, în limita sumei de 200.000 de euro, pentru achiziţia unei linii tehnologice de fabricare de peleţi sau bricheţi. Codul CAEN principal pentru producţia de bricheţi şi peleţi trebuie să fie 1629 - Fabricarea altor produse din lemn; fabricarea articolelor din plută, paie şi din alte materiale vegetale împletite. Indiferent de statutul mai mult sau mai puţin european sau de gradul de interes pentru salvarea planetei, peleţii şi întreaga piaţă dezvoltată în jurul lor, reprezintă o alternativă economică, ecologică şi eficientă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.