Termenul-limită de depunere a cererii şi a documentelor care o însoţesc pentru acţiunile prevăzute în PNA este data de 1 august a fiecărui an.

Fonduri pentru cinci măsuri

În următorii trei ani, apicultorii români pot beneficia de un sprijin financiar de 44,5 milioane de lei alocaţi din bugetul MADR, prin Programul Naţional Apicol (PNA) elaborat de România până în anul 2016. Fondurile alocate atât din bugetul de stat, cât şi din bugetul UE se distribuie pentru cinci măsuri, respectiv pentru realizarea sistemului informatic în vederea identificării stupilor, pentru achiziţionarea de medicamente, pentru achiziţionarea de mătci, roiuri pe faguri şi/sau familii de albine, achiziţionarea de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral şi decontarea analizelor fizico-chimice care atestă calitatea mierii. Cei care vor beneficia în următorii trei ani de aceste fonduri sunt apicultori, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/ 2008. Potrivit legii, valoarea totală a sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, alocat pentru PNA 2014 - 2016 este de 44.545.756,82 lei, din care pentru 2015 - suma de 14.855.585,69 lei, iar pentru 2016 - 14.837.341,02 lei. Comisia Europeană participă la finanţarea acţiunilor din Programul apicol cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune accesată, excluzând TVA. Una dintre măsurile pentru care se vor distribui aceste fonduri va fi sistemul informatic care va avea ca scop evidenţa numărului de apicultori şi a numărului de familii de albine, pe judeţ, total ţară şi forme asociative prin îmbunătăţirea substanţială a Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor.

ACA Bihor propune norma de venit

Reamintim că, la finele lunii trecute, a avut loc Conferinţa Judeţeană a Asociaţiei Crescătorilor de Albine, darea de seamă prezentată de  desfăşurată în data de 30 ianuarie de către dl Vasile Nistor, membru al Comitetului de conducere al ACA Bihor, scoţând în evidenţă problemele cu care se confruntă apicultorii bihoreni. Dintre acestea amintim câteva: anul trecut a fost compromis culesul de  miere de salcâm şi de tei, Guvernul acordând ajutorul de minimis apicultorilor care au avut dreptul şi l-au solicitat; în schimb, rezultate bune s-au obţinut la floarea soarelui şi rapiţă; în toamna anului trecut s-au produs depopulări masive la albine prin dispariţia acestora înainte de apariţia generaţiei noi. Apicultorii au fost, de asemenea, informaţi cu privire la faptul că, potrivit noilor prevederi legale în domeniu, apicultorii trebuie să depună cerere scrisă la deţinătorii de bază meliferă pentru a obţine vatra de stupină şi, totodată, potrivit Legii nr. 145/octombrie 2014, apicultorii non PFA  sunt obligaţi să solicite de la primării Atestatul de producător, mai apoi - Certificatul de comercializare a produselor apicole obţinute în gospodăria proprie. Una dintre nemulţumirile exprimate de către apicultori este faptul că norma de venit pe familia de albine pe anul 2014 a fost stabilită, fără consultarea asociaţiilor apicole, la un nivel de 65 lei pe familie, cel mai mare din ţară, pentru anul 2015  ACA propunând o normă de venit de 27 lei pe familia de albine.