Procedura pentru intrarea unei firme în inactivitate temporară
Suspendarea poate începe numai când firma, persoana fizică autorizată (PFA), întreprinderea familială (IF) sau întreprinderea individuală (II) nu are datorii către bugetul de stat.
Suspendarea activităţii unei firme
În situaţia în care administratorul unei firme anticipează că poate avea loc o scădere a activităţii pentru o anumită perioadă de timp sau dacă activităţile pentru care compania a fost înfiinţată nu mai pot fi desfăşurate, se poate opta pentru intrarea în inactivitate temporară. Activitatea oricărei forme de organizare comercială poate fi suspendată pentru maxim trei ani. Precizăm că se suspendă activitatea din certificatul de înregistrare fiscală. Cei care îşi întrerup activitatea sunt obligaţi, prin lege, să achite contribuţiile la stat, scadente pe perioada suspendării. Pe durata suspendării, nicio formă de organizare comercială nu poate avea activitate economică, nu poate obţine venituri şi nu poate efectua plăţi. Costurile pentru această procedură sunt de circa 300 de lei.
Depunerea dosarului
Primul pas este depunerea, de către acţionari, a cererii de inactivitate temporară la Oficiul Registrului Comerţului (ORC), urmând ca acesta să emită un certificat constatator prin care se evidenţiază inactivitatea temporară a societăţii. Inactivitatea temporară trebuie înregistrată şi la Administraţia Financiară. În executarea procedurilor, cei care doresc să-şi suspende activitatea pot fi asistaţi şi de un avocat, situaţie în care la dosarul care trebuie întocmit se va mai ataşa şi o împuternicire specială, în formă autentică, pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale. Dosarul de suspendare cuprinde şi: timbre judiciare, în valoare de 30 de bani; taxa judiciară de timbru; taxe de registru; tarif de publicare în Monitorul Oficial, Partea a IV-a (ultimele trei se achită la casieria de la ORC competent). La cinci zile de la data depunerii cererii, judecătorul delegat de la Registrul Comerţului va emite o încheiere de suspendare a activităţii.
Documente necesare
În cazul firmelor, pe lânga cerere, este nevoie şi de alte documente: hotărârea de suspendare temporară adoptată de Adunarea Generală a Acţionarilor sau de acţionarul unic, în original; certificat constatator al sediului, în original; o declaraţie-tip, pe propria răspundere, din care să rezulte că, pe perioada suspendării activităţii, firma nu desfăşoară la sediul social sau la sediile secundare sau în afara acestora activităţi prevăzute în statut. În cazul PFA, IF sau întreprindere individuală, pe lângă cerere, se vor depune la Oficiul Registrului Comerţului competent şi toate actele originale. De reţinut: procedurile de suspendare pot începe numai când firma, PFA, Întreprinderea Familială (IF) sau Întreprinderea Individuală (II) nu are datorii către bugetul de stat.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.