Proiect ANPC: Sancţiuni aspre pentru nerespectarea normelor de igienă
Potrivit Proiectului elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), păstrarea alimentelor în condiţii improprii, respectiv nerespectarea normelor de igienă vor fi sancţionate cu amenzi între 3.000 şi 6.000 lei.
Amenzi între 1.000 şi 3.000 lei
Noile reglementări stabilesc că neetichetarea obligaţiei de a păstra timp de 48 de ore la rece, în recipiente curate, acoperite şi etichetate, câte o probă din fiecare fel de mâncare servită reprezintă încălcare a legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor, sancţiunea ce va fi aplucată fiind între 1.000 şi 3.000 lei. De asemenea, comisari CJPC vor sancţiona cu aceeaşi amendă: depozitarea produselor alimentare şi a ambalajelor în spaţiile de vânzare, producţie sau preparare, în spaţiile de circulaţie, vestiare sau pe trotuarele aferente; folosirea pentru alimentaţia colectivă a vaselor şi ustensilelor de bucătărie degradate; organizarea deficitară a procesului de producţie alimentară, nerealizându-se orientarea fluxului tehnologic într-un singur sens şi favorizându-se încrucişările între fazele salubre şi cele insalubre; aprovizionarea unităţilor alimentare de orice fel care produc şi prelucrează alimente uşor alterabile în cantităţi care depăşesc posibilităţile de păstrare şi de prelucrare a acestora; neasigurarea echipamentului de protecţie sanitară curat şi complet pentru personalul care lucrează în sectoarele de producţie, prelucrare, depozitare, transport şi desfacere a alimentelor; neetichetarea produselor alimentare, în conformitate cu normele în vigoare.
Sancţiuni de până la 10.000 lei
De asemenea, comisarii instituţiei vor aplica amenzi de la 2.000 la 6.000 de lei pentru: recepţia şi introducerea în procesul de producţie sau de prelucrare a materiilor prime şi auxiliare, semifabricate sau finite, cu modificări şi fără constatarea salubrităţii de către persoane răspunzătoare, pe baza certificatelor de calitate eliberate de către furnizori; neasigurarea condiţiilor de depozitare, expunere şi manipulare pentru păstrarea nemodificată a proprietăţilor nutritive, organoleptice, fizice, chimice şi microbiologice; neasigurarea funcţionării corecte şi permanente a aparaturii de control şi de înregistrare a parametrilor care condiţionează salubritatea prelucrării şi păstrării materiilor prime, semifabricatelor şi produselor finite prin sterilizare, pasteurizare, refrigerare, congelare şi alte proceduri specifice; expunerea spre vânzare sau punerea în consum de produse alimentare cu termen de valabilitate expirat; refolosirea veselei, paharelor şi a altor materiale de unică folosinţă în unităţile de alimentaţie publică. Amenzile vor putea ajunge şi până la 10.000 lei în cazul recondiţionării produselor alimentare retrase din consum ca fiind necorespunzătoare calitativ, refolosirea, ca materie primă, a preparatelor culinare finite, amestecarea tocăturilor de carne crudă cu cele tratate termic, respectiv folosirea repetată a grăsimilor alimentare la operaţiunile de prăjire şi încorporare în preparate a grăsimilor folosite la prăjire.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.