Protestul magistraţilor striveşte mediul de afaceri între copertele Registrului Comerţului
Activitatea Registrului Comerţului este blocată de protestul judecătorilor, în lipsa deciziilor acestora munca administrativă şi cea cu publicul rămânând fără finalitate, iar angajaţii instituţiei preconizează urmări severe pentru economie atât pe durata protestului, cât şi după normalizare.
Deşi angajaţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) lucrează normal şi primesc toate tipurile de cereri, problemele - de la înfiinţarea societăţilor comerciale noi până la operarea anumitor modificări în acţionariat sau, mai important, adăugarea de noi domenii de activitate pentru o firmă - rămân nerezolvate cel puţin până în octombrie. "În mod normal, o firmă se înfiinţează în cinci zile. Judecătorii delegaţi care ar trebui să dea hotărârile de înfiinţare nu lucrează cel puţin până în octombrie, aşa cum am fost anunţaţi. Asta înseamnă că cel care a cerut înfiinţarea unei firme şi a depus actele ajunge în situaţia să le aibă gata în cel puţin o lună", au declarat surse din ONRC. Angajaţii ONRC se declară însă optimişti atunci când vorbesc despre termenul de o lună, întrucât, la reluarea activităţii, după o perioadă destul de lungă în care s-au primit cereri care însă nu au fost soluţionate, rezultă un volum uriaş de documente pe care judecătorii delegaţi nu le vor putea gestiona pe loc, ci ar urma să fie eşalonate. Problemele economice pe care aceştia le identifică nu sunt însă cele legate de înfiinţarea de firme sau de modificări ale structurii acestora - deşi admit că şi ele pot cauza prejudicii comunităţii de afaceri - ci au legătură cu litigiile între firme care duc la insolvenţă sau alte chestiuni de nuanţă care "îi costă bani pe oamenii din business".
"De exemplu, dacă ai un camion în vamă şi ai nevoie de un obiect de activitate nou pentru firmă pentru a-l putea descărca şi pentru a termina operaţiunea comercială, eşti în acest moment blocat - ei spun că până în octombrie, însă probabil că va dura mult mai mult de-atât - consecinţa fiind că stai cu banii blocaţi, deci pierzi", au mai spus sursele citate.
O altă consecinţă a blocajului de la Registrul Comerţului - cea care are, potrivit angajaţilor citaţi, cele mai dramatice urmări - este imposibilitatea de a rezolva problemele de insolvenţă. "Este, în prezent, imposibil să se declare o insolvenţă, iar acest lucru ar putea aduce probleme în lanţ. Să spunem că ai de recuperat o datorie, tu fiind, la rândul tău, dator către o altă firmă. Este imposibil să obţii, în prezent, hotărârea de intrare în insolvenţă şi să-ţi recuperezi datoria şi, deci, imposibil să-ţi plăteşti la rândul tău datoriile", au explicat sursele citate.
Sursele au vorbit şi despre situaţiile "destul de multe" în care micii întreprinzători doresc să suspende activitatea firmelor, pentru a nu plăti impozitul forfetar. Şi acest lucru este, în absenţa judecătorului care să ia hotărârea, imposibil de rezolvat. Problemele s-ar putea prelungi mult mai mult decât termenul prognozat, cel de 1 octombrie.
"Noi primim continuu toate felurile de cereri, le analizăm şi le pregătim pentru judecătorul delegat. Însă, când îşi va relua activitatea, acesta va avea pe masă mii de astfel de cereri, care vor trebui rezolvate eşalonat în următoarele luni, în paralel cu cele care vor continua să vină. Astfel, s-ar putea ajunge la situaţia ca o problemă ce putea fi rezolvată în câteva zile să dureze două-trei luni", a conchis unul din angajaţii ONRC citaţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.