România are cele mai mici încasări din TVA nu pentru că nivelul taxei ar fi mic, ci pentru că evaziunea este enormă şi asta nu de acum, ci de ani şi ani. Gapul de TVA a fost de 36,7%, faţă de o medie a UE de 5,4%, la nivelul lui 2021.

România are cele mai mici încasări din TVA nu pentru că nivelul taxei ar fi mic, ci pentru că evaziunea este enormă şi asta nu de acum, ci de ani şi ani, notează Ziarul Financiar. Gapul de TVA (ce s-a încasat faţă de ce trebuia încasat) a fost de 36,7%, faţă de o medie a UE de 5,4% (la nivelul lui 2021, ultimele date agregate). Dar nimic nu s-a schimbat spectaculos, dacă privim execuţiile bugetare din ultimii ani. La nivelul lui 2021 şi în anii următori, pierderile au fost estimate la 9 miliarde de euro, anual.

Luna trecută ministrul finanţelor a folosit această situaţie drept argument pentru grăbirea digitalizării Fiscului: „Avem o obligaţie de reducere a gap-ului de TVA cu câte cinci puncte procentuale, conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, începând cu anul 2025. De asemenea, trebuie sa ne aliniem la obiectivele şi standardele OECD (Organizatia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - n. red.) care prevăd ca autorităţile fiscale în relaţia cu contribuabilii să lucreze cu declaraţiile de impozite şi taxe precompletate. Acesta este viitorul administraţiilor fiscale, respectiv acela în care informaţiile privind impozitele şi taxele se regăsesc în aceste declaraţii de conturi precompletate, la care şi noi am lucrat în cadrul mecanismului TVA“.

Deficitul de încasare de TVA ar putea scădea la jumătate odată cu implementarea e-Factura, a spus, la ZF Live, Adrian Moraru, director de vânzări la Infocert, furnizor de servicii fiscale şi contabile. El a dat exemplul Italiei, prima ţară europeană care a implementat facturarea electronică şi unde măsura a diminuat la jumătate evaziunea fiscală din TVA.

„Odată cu implementarea serviciului de facturare electronică în Italia, încă din primul an, gapul de TVA a fost redus la jumătate. Aşadar, dacă privim prin această perspectivă şi implementare a acestui proiect în România, ne aşteptăm ca România să poată să recupereze între 4 şi 5 miliarde de euro anual doar din evaziune“, a spus Moraru.

TVA este cea mai importantă taxă şi una dintre cele mai mari resurse bugetare. În 2023, guvernul a colectat din TVA 104 mld. lei (21 mld. euro), adică 20% din toate veniturile guvernului.

România este pe locul trei în UE ca sumă neîncasată la TVA, însă ca procentaj al gapului de TVA este pe primul loc.

În opinia lui Moraru, mai ales în condiţiile în care guvernul este strâns cu uşa de deficitul bugetar şi este nevoie de mai mulţi bani la buget ca să acopere cheltuielile bugetare, este fezabil ca facturarea electronică să scadă considerabil deficitul de încasare de TVA.