Românii aruncă zilnic peste 6.000 de tone de produse alimentare - Un camion pe minut!
Românii aruncă zilnic peste 6.000 de tone de produse alimentare, echivalentul unui camion de hrană la fiecare minut, a declarat, luni, președintele Federației Băncilor pentru Alimente din România (FBAR), Romuald Bulai.
„Astăzi (luni, 29 septembrie-n.r.) celebrăm Ziua Internațională de Conștientizare a risipei alimentare și ne reamintim că această temă ne privește pe fiecare în parte pentru a reduce risipa, pentru a educa tinerele generații să nu mai risipească absolut deloc. Trăim o realitate dură în România. Noi, ca și popor, aruncăm zilnic peste 6.000 de tone de produse alimentare. Echivalentul unui camion de hrană la fiecare minut. În același timp, în țara noastră sunt foarte multe familii, persoane, care se confruntă cu această insecuritate alimentară. De aceea, anul acesta, am ales să marcăm această zi internațională de conștientizare a risipei aici, la dumneavoastră, și cu ajutorul dumneavoastră, într-un spațiu și într-o atmosferă atât de minunată. Acest eveniment este o invitație în a privi cu mai multă atenție asupra, pot să spun eu, acestui flagel contemporan al risipei. Să ne unim cu toții forțele și capacitățile noastre până în a încerca să nu mai risipim, să fim atenți asupra acestei neșanse pe care o au semenii noștri care duc lipsă de produse și să îi sprijinim din prea plinul, din surplusul, poate din neatenția noastră că am produs sau am achiziționat prea mult și să știm să dăruim, să donăm aceste produse celor care au mai multă nevoie de ele”, a spus Romuald Bulai, citat de Agerpres, la un eveniment prin care Federația Băncilor pentru Alimente din România celebrează Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare.
Risipa este la consumator
Întrebat de jurnaliști dacă a avut loc o creștere sau o scădere a volumului de alimente aruncate, raportat la anii trecuți, el e menționat că se constată o creștere a produselor colectate de băncile pentru alimente, dar și o și descreștere din partea retailerilor care sunt mult mai atenți cu cantitățile pe care le produc sau achiziționează. De asemenea, el a fost întrebat cât reprezintă alimentele aruncate de populație și care este procentul celor aruncate de companii și a răspuns că „risipa cea mai mare este la consumator”, populația aruncând peste jumătate din cantitate.
Federația Băncilor pentru Alimente din România - FBAR – a marchat Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare (29 septembrie) prin expoziția „Arta de a nu risipi nimic”, găzduită de Art Safari, cu sprijinul Edenred România și Lidl România, conform unui comunicat de presă.
Organizatorii menționează că, pentru prima dată în România, risipa alimentară devine subiectul central al unei expoziții de artă, transformată într-un instrument de conștientizare și educație.
În Uniunea Europeană, se risipesc anual peste 59 de milioane de tone de alimente, ceea ce înseamnă aproximativ 132 kg pentru fiecare persoană, potrivit Eurostat. În România, în fiecare minut un camion plin cu mâncare încă bună ajunge la gunoi. Țara noastră aruncă zilnic peste 6.000 de tone de hrană, iar fiecare român risipește acasă, în medie, 72 de kilograme de alimente pe an, suficient pentru a hrăni un copil timp de o lună.
Federația și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente (București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați) formează o rețea națională de solidaritate. Din 2017, aproape 37.000 de tone de alimente au fost recuperate și transformate în peste 74 de milioane de porții de hrană, distribuite prin 863 de ONG-uri către 325.000 de persoane aflate în dificultate. Pe lângă salvarea de hrană, FBAR desfășoară constant acțiuni de educație și conștientizare în școli, companii și organizații partenere.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.